Elon Musk njofton vendosjen e çipit të parë "Neuralink" te një njeri

Elon Musk njofton vendosjen e çipit të parë

Miliarderi i Teknologjisë, Elon Musk ka deklaruar se kompania e tij Neuralink ka implantuar me sukses një nga çipat e saj të trurit me valë te një njeri për herë të parë.

“Rezultatet fillestare zbuluan pika premtuese të neuroneve ose impulse nervore dhe pacienti po shërohet”, tha ai.

Qëllimi i kompanisë është të lidhë trurin e njeriut me kompjuterët për të ndihmuar në trajtimin e kushteve komplekse neurologjike.

Një numër i kompanive rivale kanë implantuar tashmë pajisje të ngjashme. Kompanisë së Musk iu dha leja për të testuar çipin te njerëzit nga FDA në maj, një moment historik pas përpjekjeve të mëparshme për të fituar miratimin.

Kjo dha dritën jeshile për fillimin e studimit gjashtëvjeçar gjatë të cilit një robot po përdoret për të vendosur kirurgjikisht 64 fije fleksibël, më të holla se një fije floku, në një pjesë të trurit që kontrollon "qëllimin e lëvizjes", sipas Neuralink.

Kompania thotë se këto fije lejojnë implantin e saj eksperimental, të mundësuar nga një bateri që mund të ngarkohet me valë, për të regjistruar dhe transmetuar sinjalet e trurit me valë në një aplikacion që dekodon se si personi synon të lëvizë.

Duke postuar në X, platformën e mediave sociale që ai zotëron, Musk tha se produkti i parë i Neuralink do të quhej Telepathy .

“Telepatia do të mundësonte kontrollin e telefonit apo kompjuterit tuaj, dhe përmes tyre pothuajse çdo pajisje, vetëm duke menduar. Përdoruesit fillestarë do të jenë ata që kanë humbur përdorimin e gjymtyrëve të tyre”, theksoi ai.

Ndërsa përfshirja e Musk rrit profilin e Neuralink, ai përballet me rivalë, disa prej të cilëve kanë një histori që daton dy dekada më parë.

Pajisjet ekzistuese kanë gjeneruar gjithashtu rezultate. Në dy studime të veçanta shkencore të fundit në SHBA, implantet u përdorën për të monitoruar aktivitetin e trurit kur një person përpiqej të fliste, të cilat më pas mund të dekodoheshin për t'i ndihmuar ata të komunikonin.

EMISIONET