Kujdes! Ja disa mënyra se si mund t'ju vjedhin fjalëkalimin

Kujdes! Ja disa mënyra se si mund t'ju vjedhin fjalëkalimin

Me avancimin e teknologjisë, kohë e fundit sistemet elektronike po bëhen gjithnjë e më shumë të predispozuara për tu sulmuar apo vjedhur.

Megjithatë ka disa menyra dhe shenja që tregojnë se dikush ju ka vjedhur fjalekalimin e një e-maili që ju mund ta keni përdorur dhe në hapjen e llogarive online apo të dhëna të tjera.

Vjedhës trojanë

Këta spiunë të fshehur, kur janë në pajisjen tuaj, zakonisht nuk tregojnë shenja të dukshme aktiviteti. Në fund të fundit, sa më gjatë të mbeten të pazbuluara, aq më shumë nga të dhënat tuaja mund të vjedhin dhe t'ia kalojnë kujtdo që i trajton ato, të tilla si fjalëkalimet për aplikacionet bankare ose shërbimet e lojërave.

Një Trojan mund të hyjë në kompjuterin ose smartfonin tuaj nëse hapni një skedar të dërguar nga një përdorues tjetër, i shkarkuar nga një faqe interneti ose i kopjuar nga media e jashtme. Mos harroni se çdo skedar i ekzekutueshëm nga interneti është një kurth i mundshëm.

"Peshkimi"

E-mailet e "peshkimit" vijnë në shumë variacione, por qëllimi është gjithmonë t'ju joshin në një faqe interneti të rreme dhe t'ju bëjnë të futni kredencialet tuaja. Mund të jetë një mesazh që thotë se llogaria juaj bankare është bllokuar ose një ofertë e hershme për t'u bashkuar me një platformë abonimi. 
Këshilla standarde në këtë rast është që gjithmonë të shikoni me kujdes URL-në: disa sajte false kanë një shkronjë shtesë në adresë, një emër domeni dublikatë, etj. Sidoqoftë, kjo nuk ndihmon gjithmonë, pasi kriminelët modernë kibernetikë kanë mësuar se si të maskojnë mashtrimin. 

Shfletuesit

Shpesh, fjalëkalimet zbulohen përmes dobësive ose shtesave të shfletuesit. Në rastin e parë, kodi i krijuar posaçërisht në një faqe interneti instalon spyëare në pajisjen tuaj. Në të dytën, ju instaloni vetë një program që është i maskuar si një shtesë e dobishme e shfletuesit. Pas kësaj, kur shkoni, për shembull, në një faqe online bankare, ky program ridrejton të gjithë veprimtarinë përmes një serveri, duke shpërndarë fjalëkalimet tuaja midis tyre.

Wi-Fi publik

Një tjetër variacion është kur një haker krijon një pikë aksesi publik Ëi-Fi me një emër të ngjashëm me një rrjet ekzistues (zakonisht që i përket një kafeneje, hoteli ose qendre biznesi aty pranë). Përdoruesi i pakujdesshëm lidhet me hotspot-in e rremë dhe i gjithë informacioni i tyre kalon drejtpërdrejt te kriminelët kibernetikë.

Ju mund të shmangni rrjedhje të tilla duke kontrolluar me kujdes emrat e rrjeteve, duke shmangur pikat e dyshimta të hyrjes dhe duke fikur lidhjen automatike Ëi-Fi. Më mirë akoma, sigurohuni që i gjithë trafiku juaj të jetë i koduar, atëherë edhe nëse lidheni me pikën e gabuar të hyrjes, kriminelët nuk do ta dinë se çfarë po dërgoni ose ku.

Mund të aktivizoni veçorinë e Lidhjes së Sigurt VPN në cilësimet e aplikacionit Kaspersky në seksionin Privatësia. Vini re se me versionet Plus dhe Premium, ju merrni trafik të pakufizuar VPN.

Kodet kudo

Pastaj, sigurisht, ka njerëz që shkruajnë fjalëkalimet e tyre në shënime ngjitëse dhe copëza letre të cilat i lënë jashtë në pamje të qartë. Mos veproni kështu. Është gjithashtu e rrezikshme të shkruani fjalëkalime në skedarë teksti të pasiguruar në kompjuterin ose smartfonin tuaj, ose të ruani fjalëkalime në shfletuesin tuaj për plotësim automatik.

Pra, çfarë të bëni? Në fund të fundit, ekspertët nuk reshtin së vënë në dukje nevojën për fjalëkalime të forta që janë të pamundura për t'u përballur me forcë brutale. Ata gjithashtu u bëjnë thirrje përdoruesve që të mos përdorin të njëjtin fjalëkalim më shumë se një herë, sepse nëse ai fjalëkalim vidhet, sulmuesit do të mund të shpëtojnë nga shumë gjëra. Pra, a është zgjidhja për të krijuar një pallat memorie plot me fjalëkalime të gjata e komplekse? Pothuajse askush nuk ka një mendje kaq të talentuar.

EMISIONET