Një zinxhir i madh spitalor është goditur nga ajo që duket të jetë një nga sulmet kibernetike më të mëdha mjekësore në historinë e Shteteve të Bashkuara.

Sistemet kompjuterike për Shërbimet Universale të Shëndetit, i cili ka më shumë se 400 vendndodhje , kryesisht në SH.B.A., filluan të dështojnë gjatë fundjavës dhe disa spitaleve u është dashur të paraqesin informacionin e pacientit me stilolaps dhe letër, tregojnë njerëzit që kanë dijeni mbi situatën.

Shërbimet Shëndetësore Universale nuk iu përgjigjën menjëherë kërkesave për komente, por postuan një deklaratë në faqen e internetit që rrjeti i kompanisë “aktualisht është jashtë linje, për shkak të një çështjeje të sigurisë IT. 

Një person i njohur me përpjekjet e reagimit të kompanisë, i cili nuk ishte i autorizuar të fliste për shtypin tha që sulmi “duket dhe ka erë si ransomware”.

Ransomware është një lloj softueri me qëllim të keq që përhapet në të gjithë rrjetet kompjuterike, duke kriptuar skedarë dhe duke kërkuar pagesa për një çelës për t’i deshifruar ato. 

Është bërë një taktikë e zakonshme për hakerat, megjithëse sulmet e kësaj shkalle kundër pajisjeve mjekësore nuk janë të zakonshme. 

Një pacient vdiq pas një sulmi ransomware kundër një spitali gjerman në fillim të shtatorit kërkoi që ajo të zhvendosej në një spital tjetër, duke çuar në spekulime se mund të jetë vdekja e parë e njohur nga ransomëare.

Hakerat që kërkojnë të vendosin ransomware shpesh presin deri në fundjavë, kur një kompani ka të ngjarë të mos ketë të pranishëm shumë anëtarë të stafit teknik.

Dy infermierë të Shërbimeve Shëndetësore Universale, të cilët kërkuan të mos përmenden pasi nuk ishin të autorizuar nga kompania për të folur me media, thanë që sulmi filloi gjatë fundjavës dhe e kishte lënë stafin mjekësor të punonte me stilolaps dhe letër.

Një nga infermieret, i cili punon në një strukturë në Dakota Veriore, tha që kompjuterat u ngadalësuan dhe më pas thjesht nuk do të ndizeshin në orët e para të së dielës në mëngjes. 

” Të gjithë kompjuterët janë plotësisht të fikur,” tha infermierja.

Një tjetër infermiere e regjistruar në një strukturë në Arizona, e cila punoi këtë fundjavë tha se “kompjuteri sapo filloi të mbyllej vetë”.

“Sistemi ynë i ilaçeve është i gjithi në internet, kështu që ka qenë e vështirë,” tha infermierja e Arizonës.

Ndërsa shumë skeda të pacientëve në atë institucion janë në letër, informacioni për ilaçet ruhet në internet, megjithëse mbështetet në fund të çdo dite, tha infermierja.

“Ne i kishim ato të azhurnuara që nga data 26,” tha personi.

“Tani na duhej të etiketonim me dorë çdo ilaç”, tha infermierja. “E gjitha është improvizim.”

Ransomware mund të shkatërrojë spitalet. Në vitin 2017, një lloj ransomëare i quajtur WannaCry, i krijuar nga hakerat që punojnë për qeverinë e Koresë së Veriut, u përhap në të gjithë botën dhe infektoi Sistemin Kombëtar të Shëndetit të Mbretërisë së Bashkuar edhe pse nuk ishte një objektiv i drejtpërdrejtë. Sulmi ndërpreu të paktën 80 objekte mjekësore , megjithëse nuk kishte vdekje të raportuara publikisht të lidhura me incidentin.

Kenneth White, një inxhinier i sigurisë kompjuterike me më shumë se një dekadë përvojë pune në rrjetet spitalore, tha se vonesat e shkaktuara nga sulmet e ransomëare mund të kenë pasoja të tmerrshme për pacientët.

“Kur infermierët dhe mjekët nuk mund të përdorin laboratorë, raporte radiologjie ose kardiologjie, kjo mund të ngadalësojë në mënyrë dramatike trajtimin, dhe në raste ekstreme, të detyrojë rutinimin për kujdes kritik në qendrat e tjera të trajtimit”, tha ai.

“Kur këto sisteme bien , ekziston mundësia shumë reale që njerëzit të mund të vdesin “