Keni dëgjuar ndonjëherë për vaginozë bakteriale? Causedshtë shkaktuar kur flora bakteriale normale në vaginë shkon hayëire, duke lejuar që bakteret “e këqija” të shumohen.

Vaginoza bakteriale, e njohur ndryshe si BV, është infeksioni më i zakonshëm vaginal tek gratë midis moshës 15 dhe 44 vjeç. Ajo është një gjendje e rëndë, e vështirë për t’u trajtuar dhe eliminuar. Nëse një grua është e infektuar gjatë një shtatëzënie, vaginoza mund të bëjë që fëmija të lindë para kohe.

Për më tepër, BV gjithashtu i lë gratë në rrezik më të lartë për kontraktimin e HIV-it ose infeksioneve të tjera seksualisht të transmetueshme, siç janë klamidia dhe gonorrea – sëmundje të cilat mund të shkaktojnë sëmundje inflamatore të legenit dhe të ulin shanset për të pasur fëmijë.

Vaginoza prek 20% të grave në të gjithë botën, me më shumë se 21 milion prej atyre në Shtetet e Bashkuara, kanë treguar studimet. Megjithatë, vetëm 4 milion gra në SH.B.A. aktualisht marrin trajtime, të cilat shpesh janë joefektive.

“Trajtimi antibiotik i BV ka sukses të kufizuar afatgjatë, me deri në 50% të grave që kanë përsëritje të infeksionit brenda 6 muajve, kështu që ne kemi nevojë për qasje më efektive ndaj trajtimit”, tha Supriya Mehta, një epidemiologe në Universitetin e Illinois në ikago.

Një studim i ri zbulon se burrat duket se luajnë një rol kryesor në transmetimin e vaginozës bakteriale. Studiuesit gjetën baktere të lidhura me BV në peniset e meshkujve.

Trajtimi i partnerit seksual mashkull mund të jetë një strategji e re,” tha Mehta, një autor i parë i studimit, botuar të martën në revistën Frontiers in Microbiology Cellular and Infection.

“Unë do të doja që mjekët, studiuesit dhe publiku të ishin gjithëpërfshirës të partnerëve seksualë meshkuj në përpjekjet e tyre për të përmirësuar shëndetin riprodhues të grave. Jo për të treguar kush partner është fajtori, por për të rritur opsionet dhe mundësinë për shëndet të përmirësuar riprodhues dhe shpresojmë të zvogëlojë stigmën nga BV.”

Duke përdorur një analizë kompjuterike, studiuesit kanë qenë në gjende të identifikojnë 10 baktere në peniset e burrave që kishin shfaqur shenjat e BV.

Shenjat e vaginozës bakteriale shpesh imitojnë kushte të tjera vaginale, siç është një infeksion i majave. Ato përfshijnë dhimbje vaginale, kruajtje ose djegie si dhe djegie gjatë urinimit; një shkarkesë e hollë, gri ose e bardhë vaginale; dhe një erë e fortë si peshku, sidomos pas seksit.

Shumë gra mund të kenë shenja të buta apo edhe pa shenja të vaginozës bakteriale, duke lejuar kështu që ajo të mos trajtohet dhe të vazhdojë të dëmtojë traktin riprodhues të femrës.

Ekspertët kërkojnë një ndërgjegjësim të rritur për ekzistencën e BV, duke thënë se gratë duhet të edukohen për shenjat, simptomat dhe rreziqet e vaginozës bakteriale. Për më tepër, ofruesit e kujdesit shëndetësor duhet të bëjnë më shumë për të testuar gjendjen gjatë kontrolleve gjinekologjike. / Marrë nga CNN