Alzheimer më i përhapur te ish-futbollistët, e zbulon studimi suedez

Alzheimer më i përhapur te ish-futbollistët, e zbulon studimi

Vitet e fundit ka pasur disa studime që kanë sugjeruar një lidhje midis futbollit dhe rrezikut të zhvillimit të Alzheimerit dhe të sëmundjeve të tjera neurodegenerative të trurit tek lojtarët. Një nga këto studime është realizuar në Suedi.

Studimi suedez, i publikuar në vjeshtën e vitit 2019 në revistën "Acta Neuropathologica", ka analizuar trurin e 66 futbollistëve të vdekur, si dhe të një grupi të përbërë nga 23 persona të vdekur të cilët nuk kanë luajtur kurrë futboll.

Në këtë studim, u zbulua se futbollistët kishin një shkallë më të lartë të depozitimit të proteinave të ndryshme në tru, përfshirë proteinat tau dhe beta-amiloid. Këto proteina janë të lidhura me zhvillimin e Alzheimerit dhe sëmundjeve të tjera neurodegjenerative të trurit.

Megjithatë, duhet të theksohet se ky studim ka limite, përfshirë numrin e vogël të futbollistëve të analizuar dhe faktin se nuk u bënë përgjithësime. Ende nuk është e qartë nëse futbolli është faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjeve të trurit, dhe nevojiten studime të mëtejshme në këtë fushë

 

EMISIONET