Serbia regjistroi sot një rekord negativ të rasteve të reja dhe vdekjeve nga Covid. Në 24 orët e fundit u raportuan 51 pacientë të vdekur, ndërsa 7,606 njerëz dolën pozitivë për Sars Cov-2.

Beogradi vazhdon të jetë shpërthimi më i madh i epidemisë me 2,196 raste të reja. Pasohet nga Novi Sad me 503 raste ndërsa tetë qytete të tjera paraqesin një numër tre shifror të rasteve të reja në 24 orët e fundit. 

Situata duket se ka dalë jashtë kontrollit dhe sistemi shëndetësor po e ka të vështirë të përgjigjet, theksojnë ekspertët. 

6,722 pacientë janë duke u trajtuar aktualisht në spitalet referuese, nga të cilët 243 janë të intubuar.

Në klinikat ambulatore ku merret një mostër e rasteve të dyshimta, mbizotëron një gjendje paniku. 

Njerëzit me simptoma të rënda presin me orë të tëra në të ftohtin e hidhur për t’u ekzaminuar. 

Mjekët dhe personeli infermieror nuk janë në gjendje të përgjigjen. 

Paaftësia e mekanizmit shtetëror për të kryer teste masive të koronavirusit rezulton në përhapjen e sëmundjes nga njerëzit që nuk kanë simptoma serioze dhe shmangin ekzaminimin në klinikat ambulatore për të mos vuajtur, theksojnë epidemiologët.

Sekretari i Përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë tha se vlerësimi zyrtar është se zbulohen vetëm 30% të rasteve aktive.

Epidemiologët vlerësojnë se tendenca në rritje e shfaqjes së rasteve të reja dhe vdekjeve do të vazhdojë për dhjetë ditët e ardhshme si rezultat i mungesës së masave serioze për të parandaluar përhapjen e sëmundjes.

Qeveria, megjithatë, refuzon të vazhdojë me një bllokim të përgjithshëm, duke vlerësuar se një gjë e tillë do të ndikonte seriozisht në ekonomi.

Në Serbi, nuk ka kufizime në lëvizjen e qytetarëve. Vetëm orari i hapjes së restoranteve, argëtimit, lojërave të fatit, teatrove dhe kinemave është i kufizuar në 18:00, ndërsa dyqanet ushqimore dhe farmacitë janë të hapura deri në orën 21:00. 

Shkollat ​​nga dje kaluan në statusin e arsimit në distancë.