Shkencëtarët izraelitë thonë se ata kanë arritur të përmbysin me sukses procesin biologjik të plakjes – duke përdorur vetëm oksigjen.

Hulumtimi i fundit, i udhëhequr nga Prof. Shai Efrati i Universitetit të Tel Avivit, së bashku me një ekip nga Qendra Mjekësore Shamir, zbuloi se kur të personat e shëndetshëm mbi moshën 64 vjeç vendoseshin në një dhomë me presion dhe u jepej oksigjen i pastër për 90 minuta në ditë, pesë ditë një javë për tre muaj, jo vetëm që procesi i plakjes vonohej – në të vërtetë  përmbysej.

Rreth 35 persona mbi moshën 64 vjeç ishin të përfshirë në studim dhe u administruan terapi hiperbarike me oksigjen (HBOT) duke përdorur 100% oksigjen në një presion mjedisor më të lartë se një atmosferë absolute për të rritur sasinë e oksigjenit të tretur në indet e trupit.

Çdo 20 minuta, pjesëmarrësve iu kërkua të hiqnin maskat e tyre për pesë minuta, duke sjellë oksigjenin e tyre përsëri në nivelet normale. Sidoqoftë, gjatë kësaj periudhe, studiuesit panë që luhatjet në përqendrimin e oksigjenit të lirë u interpretuan në nivelin qelizor si mungesë e oksigjenit – në vend se të interpretonin nivelin absolut të oksigjenit.

“Luhatja e oksigjenit që ne krijuam është ajo që është e rëndësishme”, tha ai për The Jerusalem Post. “Gjatë këtij procesi, rezultoi një sasi e pakët e oksigjeni, e cila shkaktoi rigjenerimin e qelizave.”

“Ne [nuk] po e ngadalësojmë rënien – ne po shkojmë prapa në kohë,” tha Efrati.

Sipas punës së tyre, ndryshimet ishin ekuivalente me mënyrën se si trupat e pjesëmarrësve ishin në nivelin qelizor 25 vjet më parë.

Efrati ka studiuar se si të ndryshojë procesin e plakjes për një dekadë dhe drejton Klinikat Aviv në Florida. Ky studim, tha ai, është prova e parë që baza qelizore për procesin e plakjes mund të përmbyset, duke shtuar se “jep shpresë dhe hap derën për shumë shkencëtarë të rinj për të synuar plakjen si një sëmundje të kthyeshme