A e dini që koha ideale për ushtrime fizike është e ndryshme për vajzat dhe djemtë? Studimi ju tregon pse

A e dini që koha ideale për ushtrime fizike është e ndryshme

Sipas një studimi ushtrimet fizike janë të mira për të gjithë, por koha e ditës kur duhet të realizohen për të arritur rezultatin më të mirë mund të jetë e ndryshme për gratë dhe burrat.

Studimi zbuloi se gratë djegin më shumë yndyrë trupore gjatë stërvitjes në mëngjes, ndërsa burrat djegin më shumë yndyrë trupore gjatë stërvitjes në mbrëmje.

Dallimet në hormone, në orët biologjike dhe ciklet gjumë-zgjim ndërmjet gjinive, të gjitha mund të luajnë një rol.

Studimi i 30 burrave dhe 26 grave, të gjithë aktivë dhe të shëndetshëm, dhe midis 25 dhe 55 vjeç - zgjati 12 javë dhe monitoroi efektet e një programi të ndryshëm fitnesi, i cili përfshinte stërvitje, sprint, rezistencë dhe qëndrueshmëri.

Studiuesit testuan presionin e gjakut dhe yndyrën e trupit të të gjithëve gjatë studimit, si dhe fleksibilitetin, forcën dhe fuqinë aerobike të tyre në fillim dhe në fund.

Të gjithë ata që morën pjesë në studim përmirësuan shëndetin dhe performancën e tyre të përgjithshme gjatë provës 12-javore, pavarësisht se kur i kryen ushtrimet.

Herët apo vonë?

Bazuar në rezultatet, gratë e interesuara për të reduktuar yndyrën rreth mesit dhe për të ulur presionin e gjakut duhet të synojnë ta zhvillojnë aktivitetin fizik në mëngjes.

Megjithatë, thuhet se gratë që përpiqen të përmirësojnë forcën e muskujve në pjesën e sipërme të trupit të tyre, si dhe disponimin e tyre të përgjithshëm dhe marrjen e ushqimit, duhet të bëjnë ushtrime në mbrëmje.

Burrat në provë ishin më pak të ndjeshëm ndaj kohës së ditës që ushtroheshin, duke përmirësuar forcën e tyre në mëngjes dhe në mbrëmje.

Por stërvitja në mbrëmje u zbulua se ishte "ideale për meshkujt e interesuar në përmirësimin e shëndetit të zemrës dhe metabolizmit, si dhe mirëqenien emocionale./BBC/

EMISIONET