Zbulohet mekanizmi që i bën tumoret rezistente ndaj trajtimit

Zbulohet mekanizmi që i bën tumoret rezistente ndaj trajtimit

Një studim italian ka zbuluar, duke kombinuar biologjinë dhe matematikën, se terapitë që synojnë qelizat e kancerit në një mënyrë që i bëjnë disa qeliza të kalojnë në një gjendje 'letargjie'.

Kjo është një mënyrë falë së cilës ata mund të fitojnë një aftësi më të madhe për të mbijetuar.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Rezultati, i marrë nga një grup studiuesish të udhëhequr nga Fondacioni Instituti i Onkologjisë Molekulare (Ifom), Universiteti i Torinos, Universiteti Shtetëror i Milanos dhe Instituti i Kancerit Candiolo Irccs, hap rrugën për trajtime të reja për të parandaluar zhvillimin e metastazave, duke çuar në trajtime të synuara dhe të kalibruara për çdo tumor dhe pacient. Studimi është publikuar në revistën Nature Genetics.

“Ne kemi vërejtur se terapitë e synuara në mënyrë molekulare i nxisin qelizat e tumorit të kalojnë në një gjendje letargjie, duke i bërë ato në të ekspozohen përkohësisht ndaj trajtimit, ” shpjegon Mariangela Russo nga Universiteti i Torinos dhe Instituti i Kancerit Candiolo, i cili udhëhoqi studiuesit së bashku me Simone Pompein nga Ifom.

"Studimet tona , thotë ajo, na kanë lejuar të kuptojmë se jo vetëm qelizat e vazhdueshme të kancerit kanë më shumë kohë për të zhvilluar mutacione gjenetike të favorshme, por terapia e bën këtë proces më të shpejtë".

“Për më tepër, duke përdorur mjetet e ofruara nga fizika teorike, ne ishim në gjendje të përkthenim eksperimentet e kryera në laborator në një gjuhë matematikore”, thotë Simone Pompei. 

“Këto mjete na kanë lejuar të interpretojmë dhe parashikojmë sjelljen e qelizave kancerogjene me saktësi më të madhe. Në këtë mënyrë ne kemi llogaritur se qelizat e vazhdueshme mutojnë deri në 50 herë më shpejt se qelizat e kancerit. Kjo do të thotë se, edhe nëse janë të pranishëm në numër të vogël, ato kanë një probabilitet të lartë të rikthimit”, tha ai.

 

EMISIONET