Ushqimet shumë të përpunuara rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

Ushqimet shumë të përpunuara rrisin rrezikun e sëmundjeve

Ushqimet në dietën tipike britanike mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve vdekjeprurëse kardiovaskulare, zbuluan dy studime të reja.

Në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë në Amsterdam, studiuesit zbuluan se konsumimi i ushqimeve shumë të përpunuara (UPF) si drithërat, pijet e gazuara dhe ushqimi i shpejtë, rrisin ndjeshëm rrezikun e presionit të lartë të gjakut, sëmundjeve të zemrës, të atakut në zemër dhe goditjeve në tru.

Aktivisti i ushqimit, Henry Dimbleby, tha se rezultatet duhet të shërbejnë si një “thirrje zgjimi” për Britaninë e Madhe.

“Duke pasur parasysh që UPF përfaqëson 55% të dietës sonë, kjo duhet të jetë një thirrje zgjimi”, tha ai për “The Guardian”.

“Nëse ka diçka të natyrshme në përpunimin e ushqimeve që është e dëmshme, atëherë kjo është një fatkeqësi.

“Britania është kryesisht një përdoruese e ushqimit ultra të përpunuar, që mund të kthehet në një problem për të ardhmen. Nëse nuk bëjmë diçka, një valë e dëmit do të godasë NHS-në”, shtoi ai.

“The Guardian” raportoi se Anushriya Pant, një studiuese, u tha gazetarëve në Amsterdam se shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se cilat ushqime mund t’i vënë ata në rrezik.

“Mund të ndodhë që ushqimet që mendoni se janë të shëndetshme janë në të vërtetë duke kontribuar në zhvillimin e presionit të lartë të gjakut”, tha ajo.

Ajo shtoi se shumë njerëz supozuan se disa UPF, të tilla si sanduiçët e blerë në dyqan, mbështjelljet, supat dhe kosi me pak yndyrë, ishin zgjedhje më të shëndetshme në krahasim me ushqimin e padëshiruar.

Pant dhe kolegët e saj studiues nga Universiteti i Sidnejit studiuan ndikimin e rritjes së konsumit të UPF në më shumë se 10 000 gra të moshës së mesme gjatë 15 viteve të fundit.

Ata zbuluan se 39% e grave kishin më shumë gjasa të prekeshin nga presioni i lartë i gjakut, në krahasim me ato që konsumonin më pak ushqim ultra të përpunuar.

Studimi i dytë, i paraqitur nga Yang Qu në emër të studiuesve në Universitetin e Katërt Ushtarak Mjekësor të Kinës, zbuloi se ata që hanin më shumë UPF kishin gati 25% më shumë gjasa të vuanin nga një atak në zemër, goditje në tru ose anginë.

Për më tepër, studiuesit zbuluan se rritja e marrjes së UPF-ve me vetëm 10% rrit ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Ekipi zbuloi gjithashtu se ata që kishin më pak se 15% të dietës së tyre të përbërë nga UPF ishin më pak të rrezikuar të vuanin nga problemet mjekësore të lidhura me zemrën.

EMISIONET