Studimi i ri: Fetuset buzëqeshin kur ndjejnë shijen e karotave, qajnë për lakrat jeshile

Studimi i ri: Fetuset buzëqeshin kur ndjejnë shijen e karotave,

Ndërsa dihet se disa fëmijë nuk janë adhurues të mëdhenj të zarzavateve, një studim i ri sugjeron se preferenca të tilla dietike mund të ndodhin edhe para se të lindin.

Fetuset krijojnë një "fytyrë të qeshur" në mitër kur ekspozohen ndaj aromës së karotave të konsumuara nga nëna e tyre dhe një fytyrë "duke qarë" kur ekspozohen ndaj lakrave jeshile, sipas një studimi të botuar në revistën Psychological Science të mërkurën.

"Ne vendosëm ta bëjmë këtë studim për të kuptuar më shumë rreth aftësive të fetusit për të shijuar dhe nuhatur në mitër," i tha CNN të enjten përmes emailit, Beyza Ustun, një studiuese pasuniversitare në Laboratorin e Kërkimit Fetal dhe Neonatal në Universitetin Durham në Mbretërinë e Bashkuar.

"Ndërsa disa studime kanë sugjeruar që foshnjat mund të shijojnë dhe nuhasin në mitër duke përdorur rezultatet pas lindjes, "hulumtimi ynë është i pari që tregon prova të drejtpërdrejta të reagimeve të fetusit ndaj shijeve në mitër," shtoi Ustun.

 “Gjetjet tregojnë se fetuset në 3 muajt e fundit të shtatzënisë janë mjaft të pjekur për të dalluar shijet e ndryshme të transferuara nga dieta e nënës”.

Studimi shqyrtoi fetuset e shëndetshme të 100 grave midis moshës 18 dhe 40 vjeç, të cilat ishin shtatzënë midis 32 dhe 36 javësh në Anglinë verilindore.

Nga kjo, 35 gra u futën në një grup eksperimental që konsumoi një kapsulë lakre jeshile organike, 35 u vunë në një grup që morën një kapsulë karote dhe 30 u vunë në një grup kontrolli që nuk ishte i ekspozuar ndaj asnjërës shije.

Pjesëmarrësve iu kërkua të mos konsumonin asnjë ushqim ose pije me aromë një orë përpara skanimit të tyre.

Nënat gjithashtu nuk hëngrën ose pinë asgjë që përmban karota ose lakër jeshile në ditën e skanimit të tyre për t'u siguruar që nuk do të ndikonte në rezultatet.

Ndërsa aroma e karotës mund të përshkruhet si "e ëmbël" nga të rriturit, lakra jeshile u zgjodh sepse u transmeton më shumë hidhërim foshnjave sesa perimet e tjera jeshile si spinaqi, brokoli ose asparagu, sipas studimit.

Pas një periudhe pritjeje prej 20 minutash pas konsumimit, gratë iu nënshtruan skanimeve me ultratinguj 4D, të cilat u krahasuan me imazhet 2D të fetusit.

Tërheqja e këndit të buzëve, që sugjeron një buzëqeshje ose të qeshur, ishte dukshëm më e lartë në grupin e karotës krahasuar me lakrën jeshile në grupin e kontrollit.

Ndërsa lëvizje të tilla si ngritja e buzës së sipërme, hedhja e buzës së poshtme, shtypja e buzëve dhe një kombinim i tyre, që sugjerojnë një fytyrë të qarë, ishin shumë më të zakonshme në grupin e lakër jeshile sesa grupet e tjera.

Studimi i ri: Fetuset buzëqeshin kur ndjejnë shijen e karotave,

"Deri tani, ne të gjithë e dimë rëndësinë e dietës së shëndetshme për fëmijët. Ka shumë perime të shëndetshme, për fat të keq me shije të hidhur, që zakonisht nuk janë tërheqëse për fëmijët," tha Ustun.

Ajo shtoi se studimi sugjeron "ne mund t'i ndryshojmë preferencat e tyre ndaj ushqimeve të tilla para se të lindnin duke manipuluar" dietën e nënës gjatë shtatzënisë.

"Ne e dimë se një dietë e shëndetshme gjatë shtatzënisë është thelbësore për shëndetin e fëmijëve. Dhe provat tona mund të jenë të dobishme për të kuptuar se rregullimi i dietës së nënës mund të promovojë zakone të shëndetshme të të ushqyerit për fëmijët," shtoi ajo.

EMISIONET