Shtoni kripë në ushqim gjatë kohës që hani? Ja si ndikon në shëndetin tuaj

Shtoni kripë në ushqim gjatë kohës që hani? Ja si

Shtimi i kripës në vaktet në tryezë lidhet me një vdekje të hershme, sipas një studimi të 500,000 britanikëve të moshës së mesme.

Studiuesit zbuluan se shtimi i kripës në ushqim ul më shumë se dy vjet jetëgjatësinë për burrat dhe një vit e gjysmë për gratë. Kjo nuk përfshin erëza gjatë procesit të gatimit.

Studimi nuk përjashtoi përfundimisht faktorë të tjerë, të tillë si konsumimi i kripës që është një tregues për një mënyrë jetese përgjithësisht më pak të shëndetshme, por ekipi që qëndron pas punës tha se provat ishin mjaft bindëse saqë njerëzit duhet të konsiderojnë shmangien e erëzave të vakteve të tyre.

Studimi në fjalë është i pari që vlerëson lidhjen midis shtimit të kripës në ushqime dhe vdekjes së parakohshme”, tha Profesori Lu Qi i Shkollës së Shëndetit Publik dhe Mjekësisë Tropikale të Universitetit Tulane në New Orleans, i cili drejtoi punën. “Edhe një reduktim modest i marrjes së natriumit, duke shtuar më pak ose aspak kripë në ushqim në tryezë, ka të ngjarë të rezultojë në përfitime të konsiderueshme shëndetësore, veçanërisht kur arrihet në popullatën e përgjithshme.”

Gjetjet u bazuan në kërkimin që përfshin më shumë se 500,000 pjesëmarrës në Mbretërinë e Bashkuar , të cilët u ndoqën mesatarisht për nëntë vjet. 

Në moshën 50 vjeç, burrat dhe gratë që shtonin gjithmonë kripë kishin një jetëgjatësi përkatësisht 2.3 vjet dhe 1.5 vjet më të shkurtër.

Faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në rezultatet, duke përfshirë moshën, gjininë, përkatësinë etnike, privimin, indeksin e masës trupore, duhanin, konsumimin e alkoolit, aktivitetin fizik, dietën dhe gjendjet mjekësore si diabeti, kanceri dhe sëmundjet e zemrës, u llogaritën.

EMISIONET