Shkencëtarët përdorin qelizat staminale për të krijuar embrione sintetike të miut

Shkencëtarët përdorin qelizat staminale për të krijuar

Shkencëtarët kanë krijuar embrione "sintetike" të miut nga qelizat burimore pa spermën e babait apo vezët dhe mitrën e nënës.

Embrionet e krijuara në laborator pasqyrojnë një embrion natyral miu deri në 8 ditë e gjysmë pas fekondimit, që përmban të njëjtat struktura, duke përfshirë një si një zemër që rreh.

Në një periudhë të afërt, studiuesit shpresojnë të përdorin këto të ashtuquajtura embrioide për të kuptuar më mirë fazat e hershme të zhvillimit dhe studimin e mekanizmave pas sëmundjes pa pasur nevojë për sa më shumë kafshë laboratorike.

Kjo mund të vendosë gjithashtu themelet për krijimin e embrioneve njerëzore sintetike për kërkime në të ardhmen.

"Ne padyshim po përballemi me një revolucion të ri teknologjik, ende shumë joefikas ... por me potencial të madh," tha Lluís Montoliu, një profesor kërkimi në Qendrën Kombëtare të Bioteknologjisë në Spanjë, i cili nuk është pjesë e kërkimit.

"Kjo të kujton përparime të tilla spektakolare shkencore si lindja e deleve Dolly dhe të tjera".

Një studim i botuar të enjten në revistën Nature, nga Magdalena Zernicka-Goetz në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni dhe kolegët e saj, ishte i fundit për të përshkruar embrionet sintetike të miut.

Një studim i ngjashëm, nga Jacob Hanna në Institutin e Shkencës Weizmann në Izrael dhe kolegët e tij, u botua në fillim të këtij muaji në revistën Cell.

Hanna ishte gjithashtu një bashkautore në gazetën Nature.

Zernicka-Goetz, një eksperte në biologjinë e qelizave burimore, tha se një arsye për të studiuar fazat e hershme të zhvillimit është për të marrë më shumë njohuri se pse shumica e shtatzënive njerëzore humbasin në një fazë të hershme dhe embrionet e krijuara për fekondim in vitro dështojnë të implantohen dhe zhvillohet deri në 70% të rasteve.

Studimi i zhvillimit natyror është i vështirë për shumë arsye, tha ajo, duke përfshirë faktin se shumë pak embrione njerëzore dhurohen për kërkime dhe shkencëtarët përballen me kufizime etike.

Ndërtimi i modeleve të embrionit është një mënyrë alternative për të studiuar këto çështje.

Për të krijuar embrionet sintetike, ose "embrioidet", të përshkruara në dokumentin Nature, shkencëtarët kombinuan qelizat burimore embrionale dhe dy lloje të tjera qelizash burimore - të gjitha nga minjtë.

Ata e bënë këtë në laborator, duke përdorur një lloj të veçantë pjate që lejonte të tre llojet e qelizave të bashkoheshin.

Ndërsa embrioidet që ata krijuan nuk ishin të gjitha perfekte, tha Zernicka-Goetz, ato më të mirat ishin "të padallueshme" nga embrionet natyrale të miut.

Përveç strukturës së zemrës, ato gjithashtu zhvillojnë struktura të ngjashme me kokën.

"Ky është me të vërtetë modeli i parë që ju lejon të studioni zhvillimin e trurit në kontekstin e të gjithë embrionit të miut në zhvillim," tha ajo.

Rrënjët e kësaj pune shkojnë pas dekadash dhe Zernicka-Goetz dhe Hanna thanë se grupet e tyre po punonin në këtë linjë kërkimi për shumë vite. Zernicka-Goetz tha se grupi i saj paraqiti studimin e tij në Nature në nëntor.

Shkencëtarët thanë se hapat e ardhshëm përfshijnë përpjekjen për të nxitur embrionet sintetike të miut për t'u zhvilluar në 8 ditë e gjysmë - me qëllimin përfundimtar për t'i çuar ato në afat, që është 20 ditë për një mi.

Në këtë pikë, ata "përpiqen të kalojnë" kufirin 8 ditë e gjysmë, tha Gianluca Amadei, një bashkautor në gazetën Nature me bazë në Universitetin e Kembrixhit.

"Ne mendojmë se do të jemi në gjendje t'i kalojmë ato, në mënyrë që ata të vazhdojnë të zhvillohen."

EMISIONET