Rënia e sasisë së spermës po përshpejtohet dhe kërcënon të ardhmen e njerëzimit, paralajmëron studimi

Rënia e sasisë së spermës po përshpejtohet dhe

Sasia e spermës në mbarë botën është përgjysmuar gjatë pesë dekadave të fundit dhe ritmi i rënies është më shumë se dyfishuar që nga fundi i shekullit, tregon një studim i ri.

Ekipi ndërkombëtar që qëndron pas tij thotë se të dhënat janë alarmante dhe tregojnë për një krizë të fertilitetit që kërcënon mbijetesën e njerëzimit.

Meta-analiza e tyre shikoi 223 studime të bazuara në mostrat e spermës nga mbi 57,000 burra në 53 vende.

Ajo tregon për herë të parë se burrat në Amerikën Latine, Azi dhe Afrikë ndajnë një rënie të ngjashme në numrin dhe përqendrimin total të spermës siç është vërejtur më parë në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Australi.

Autorët paralajmërojnë se numri mesatar i spermës tani ka rënë në mënyrë të rrezikshme afër pragut që e bën konceptimin më të vështirë, që do të thotë se çiftet në mbarë botën mund të hasin probleme për të pasur një fëmijë pa ndihmë mjekësore.

EMISIONET