Pirja e të paktën 4 filxhanëve çajra të caktuar mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2

Pirja e të paktën 4 filxhanëve çajra të caktuar mund

Pirja e çajit të zi, jeshil ose oolong(çaj tradicional kinez gjysmë i oksiduar) mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, ka zbuluar një studim i ri.

Pirja e të paktën katër filxhanëve të ndonjë prej këtyre çajrave në ditë është lidhur me një rrezik 17% më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Hulumtimi, i cili ende nuk është publikuar në një revistë shkencore, do të prezantohet në Takimin Vjetor të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit në Stokholm këtë javë.

Marrëdhënia midis pirjes së çajit dhe rrezikut të diabetit të tipit 2 është studiuar më parë, por rezultatet kanë qenë jokonsistente, tha Xiaying Li, autori i parë i hulumtimit dhe një student pasuniversitar në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Wuhan në Kinë.

Autorët fillimisht studiuan 5,199 të rritur pa histori të diabetit të tipit 2.
Ata u rekrutuan në vitin 1997 dhe u ndoqën deri në vitin 2009. Në fillim të studimit, pjesëmarrësit dhanë informacion në lidhje me faktorët e stilit të jetesës si zakonet e ushqimit dhe pijeve, ushtrimet fizike, pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit.

Fillimisht, studiuesit zbuluan se ata që pinë çaj dhe ata që nuk pinë në studimin e tyre kishin një rrezik të ngjashëm për t'u prekur nga diabeti i tipit 2.

Por kur studiuesit vendosën të shikonin nëse sasia e konsumuar midis atyre që pinë çaj bëri një ndryshim duke ndërmarrë një rishikim sistematik të 19 studimeve të grupit që përfshinin më shumë se 1 milion të rritur nga tetë vende, rezultatet ishin të ndryshme.

EMISIONET