Njerëzit në mbarë botën do të humbasin 50 deri në 58 orë gjumë në vit deri në vitin 2099, shkak kriza klimatike

Njerëzit në mbarë botën do të humbasin 50 deri në

Një studim i ri zbuloi se njerëzit në mbarë botën ka të ngjarë të humbasin 50 deri në 58 orë gjumë në vit deri në vitin 2099 për shkak të krizës klimatike.

Studiuesit përdorën shirita dore me përshpejtues të brendshëm për të matur kohëzgjatjen e gjumit dhe kohën e gjumit në mbi 47,000 të rritur në 68 vende për një mesatare prej gjashtë muajsh.

Të rriturit duhet të flenë shtatë deri në nëntë orë, sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit . Gjasat për të fjetur më pak se shtatë orë gjumë u rritën me 3.5% nëse temperaturat minimale jashtë natës kalonin 25 gradë Celsius krahasuar me temperaturën bazë prej 5 deri në 10 gradë Celsius, zbuloi studimi.

Një natë e vetme mbi 30 gradë Celsius redukton kohën e gjumit me rreth një çerek orë për person, tha autori kryesor i studimit Kelton Minor.

"Megjithatë, të moshuarit humbën dyfishin e sasisë së gjumit për shkallë të ngrohjes në krahasim me të rriturit e rinj ose të moshës së mesme. Për më tepër, humbja e gjumit ishte tre herë më e madhe për të moshuarit në zonat me të ardhura më të ulëta krahasuar me të moshuarit në zonat me të ardhura më të larta, tha ai. Gratë ishin gjithashtu rreth 25% më të prekura nga temperaturat në rritje sesa burrat", shtoi Minor.

EMISIONET