Nëse rrisni dozën e alkoolit rrisni rreziqet të sëmureni me kancer, thotë një studim i ri

Nëse rrisni dozën e alkoolit rrisni rreziqet të sëmureni me

Sipas një studimi, njerëzit të cilët rrisin dozën e alkoolit që konsumojnë rrisin më shumë rreziqet e kancerit. Këto janë rezultatet e një studimi të gjerë të bërë në Korea dhe të publikuar më 24 gusht në JAMA Network Open.

Studimi zbuloi se njerëzit që rritën sasinë e alkoolit që pinin kishin një rrezik më të lartë të të gjitha llojeve të kancerit, përfshirë ato të lidhura me alkoolin, sesa grupi që nuk bëri ndryshime në zakonet e tyre të pijes.

Rreziku gjithashtu u rritet atyre që nuk pinin alkool por ndryshuan zakonet e tyre dhe u bënë konsumues të lehtë, të moderuar ose të tepërt.

"Ky është një shembull tjetër i shkëlqyer se si ndryshimi i sjelljes mund të zvogëlojë ndjeshëm vdekjet nga kanceri," i tha CNN në një email Dr. William Dahut, zyrtari kryesor shkencor në Shoqatën Amerikane të Kancerit (ASC), transmeton Ora News. 

"Gjetjet më të habitshme janë ato që kanë të bëjnë me ndikimin në vdekjet nga kanceri të ndryshimeve në konsumimin e alkoolit. Individët duhet të këshillohen shumë se mund të ulin në mënyrë dramatike rrezikun e kancerit nëse moderojnë konsumin e alkoolit.

Studimi shqyrtoi të dhënat e më shumë se 4.5 milionë pjesëmarrëseve.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Pjesëmarrësit në studim ishin pjesëtarë të Shërbimit Kombëtar Korean të Sigurimeve Shëndetësore, të moshës mbi  40 vjeç dhe kishin marrë pjesë në një kontroll kombëtar shëndetësor në vitet 2009 dhe 2011 dhe kishin të dhëna të disponueshme për statusin e tyre të alkoolit.

"Në këtë studim të madh grupor që përdori matje të përsëritura të konsumit të alkoolit, ne zbuluam se individët që rritën konsumin e alkoolit, pavarësisht nga niveli i tyre bazë i pirjes, kishin një incidencë të shtuar të kancerit të lidhur me alkoolin dhe të gjitha kancereve në krahasim me ata që mbanin nivelin e tyre aktual të pirjes”,
shkruajnë autorët e studimit nga Spitali Kombëtar Universitar i Seulit.

“Lënia (Nderprerja e konsumit te alkoolit) nuk u shoqërua me një incidencë më të ulët të kancerit të lidhur me alkoolin, por nëse sasia e konsumit mbahej e njëjtë me kalimin e kohës, incidenca e lidhur me alkoolin dhe të gjitha kanceret priren të zvogëlohen”.

Tek ata që e rritën konsumin e alkoolit kur nuk kishin qenë fare konsumues të tij, studiuesit gjetën një incidencë të lartë të kancerit të stomakut, mëlçisë, fshikëzës së tëmthit dhe mushkërive, mielomë të shumëfishtë dhe leuçemi.

Ata zbuluan gjithashtu se kishte një lidhje midis uljes së rrezikut të lidhur me alkoolin dhe të gjitha kancereve dhe reduktimit të pirjes së tepërt të alkoolit në nivele të moderuara ose të buta të pijes.

Megjithëse studimi ka pikat kryesore të forta, ai gjithashtu ka disa limite.

Së pari, dy vlerësimet e përdorimit të alkoolit tek testuesit u zhvilluan me dy vjet largësi, me një ndjekje maksimale prej shtatë vjetësh dhe autorët e studimit nuk kishin detaje në lidhje me marrjen e alkoolit të pjesëmarrësve më herët në jetë, që do të thotë se ata nuk mund të ekzaminonin ndryshimet afatgjata.

Gjithashtu i mungonte informacioni për sjellje të tjera të shëndetshme që mund të kishin ndodhur krahas reduktimeve të marrjes së alkoolit, kështu që ndryshimeve mund të mos i atribuohen vetëm përdorimit të alkoolit.

Autorët e redaksisë thanë se nevojiten kërkime të mëtejshme në grupe të tjera racore dhe etnike.

Pavarësisht kufizimeve, autorët e editorialit shoqërues të studimit thanë se hulumtimi ofron "gjetje të rëndësishme dhe të reja në lidhje me rolin e mundshëm të ndryshimeve në konsumin e alkoolit në rrezikun e kancerit" dhe sugjeron që studimet e ardhshme të ndjekin drejtimin e tij dhe të shqyrtojnë lidhjen në popullata të tjera dhe duke përdorur intervale më të gjata midis vlerësimeve.

Shoqata Amerikane e Kancerit e quan përdorimin e alkoolit "një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut të parandalimit për kancerin, së bashku me përdorimin e duhanit dhe peshën e tepërt trupore".

Organizata thotë se pirja e alkoolit përbën rreth 6% të të gjitha kancereve dhe 4% të të gjitha vdekjeve nga kanceri në SHBA.

Sipas ACS dhe Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, pirja e alkoolit mund të rrisë rrezikun e gjashtë llojeve të kancerit: gojës dhe fytit, laringut, ezofagut, zorrës së trashë dhe rektumit, mëlçisë dhe gjirit tek gratë.

ACS thotë gjithashtu se përdorimi i alkoolit mund të rrisë rrezikun e kancerit të stomakut dhe disa të tjerëve.

“Për secilin prej këtyre kancereve, sa më shumë alkool të pini, aq më i lartë është rreziku i kancerit”, thonë ACS. “Por për disa lloje kanceri, veçanërisht kancerin e gjirit, ehde konsumimi i sasive të vogla të alkoolit mund të rrisë rrezikun”.

EMISIONET