Me nuhatje ose gëlltitje, vaksinat e reja synojnë të frenojnë përhapjen e Covid-19

Me nuhatje ose gëlltitje, vaksinat e reja synojnë të

Vaksinat e injektuara kundër Covid-19 kanë qenë jashtëzakonisht të suksesshme, duke shpëtuar gati 20 milionë jetë globalisht në vitin e parë të përdorimit dhe duke ulur numrin e vdekjeve të pandemisë me rreth 63%, sipas një studimi të fundit . Megjithatë, sado të mira që janë këto injeksione, ato nuk e kanë ndaluar përhapjen e virusit nga personi në person.

Ndërsa virusi SARS-CoV-2 përhapet, ai ndrysho.Kjo është arsyeja pse, në vitin e tretë të pandemisë, ne jemi në mes të një valë tjetër të Covid-19 të shkaktuar nga varianti më imun-evaziv deri më tani, BA.5. Dhe më shumë variante po vijnë.

Shkencëtarët po përdorin një qasje ndryshe për vaksinat. Ato po synojnë ti shpërndajnë ato nëpërmjet sprajeve të hundës ose tabletave që do të vendosin më shumë mbrojtës imunitarë në pjesën e përparme të trupit: gojë, hundës dhe fyt.

"Shpresa është të forcojmë mbrojtjen, në mënyrë që virusi të mos mund të përsëritet as në hundë," tha Dr. Ellen Foxman, një imunobiologe në Shkollën së Mjekësisë Yale.

Nëse funksionon, ka shpresë se imuniteti i mukozës mund të ngadalësojë zhvillimin e varianteve të reja të koronavirusit dhe më në fund ta vërë nën kontroll pandeminë Covid-19 .
Megjithatë, ka një rrugë të gjatë për të bërë, përpara se kjo të ndodhë, dhe shumë shkencëtarë thonë se ka nevojë për një serë fondesh për të përshpejtuar ritmin e zhvillimit.

A munden vaksinat me sprej hundor të frenojnë variantet e reja?

Qindra vaksina që merren me sprej hundësh kundër Covid-19 po testohen në mbarë botën.

Në testet e kafshëve , hamsterët e vaksinuar në hundë ose në gojë kanë pasur më pak gjasa të përhapin një infeksion SARS-CoV-2 te kafshët e pa infektuara që janë në kafaze të veçantë, por që ndajnë të njëjtin ajër.
"Ajo që kemi gjetur është se nëse keni bërë një imunizim oral, ju pengonit aftësinë për atë zbulim për të infektuar kafshë të tjera," tha Sean Tucker, zyrtari kryesor shkencor për Vaxart.

Gjenerata e ardhshme e vaksinimeve do të jetë diçka ndryshe. Ata do të ndërtojnë imunitetin në të gjithë trupin që u krijua nga të shtënat; ata thjesht do ta vendosin atë në hundë dhe fyt aty ku nevojitet më shumë.

 

EMISIONET