Lija e majmunit merr një emër i ri nga ekspertët e shëndetit pas ankesa për gjuhë raciste

Lija e majmunit merr një emër i ri nga ekspertët e shëndetit

Lija e majmunëve tani do të njihet si mpox, ka njoftuar Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), pas ankesave për gjuhën raciste dhe stigmatizuese të lidhur me emrin e virusit.

Termi i vjetër do të përdoret së bashku me të riun për një vit, përpara se të hiqet gradualisht.

Mpox u vendos pas diskutimeve të gjata midis ekspertëve, vendeve dhe publikut të gjerë. Mund të përdoret lehtësisht në anglisht, si dhe në gjuhë të tjera, tha OBSH.

Lija e majmunëve të njeriut u identifikua për herë të parë në vitin 1970 dhe u emërua pasi sëmundja e shkaktuar nga virusi u zbulua te majmunët e robëruar më shumë se një dekadë më parë.

OBSH thekson nevojën për të minimizuar ndikimin e panevojshëm negativ në tregti, udhëtim, turizëm ose mirëqenien e kafshëve dhe për të shmangur ofendimin e çdo grupi kulturor, social, kombëtar ose etnik.

Gjatë pandemisë Covid, rekomandohej që varianteve t'u referoheshin shkronjave të alfabetit grek, sepse ato ishin "jo stigmatizuese" dhe të lehta për t'u shqiptuar.

Në korrik, OBSH shpalli një emergjencë shëndetësore globale për shkak të rritjes botërore të njerëzve që shfaqin simptoma, duke përfshirë temperaturë të lartë dhe lezione të lëkurës ose skuqje.

EMISIONET