Kontrolli i rregullt i syve mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjes makulare

Kontrolli i rregullt i syve mund të ndihmojë në parandalimin e

Njerëzve të të gjitha moshave u është kërkuar që të kontrollojnë sytë rregullisht, pasi rastet e degjenerimit makular, një sëmundje e syrit që shihet zakonisht tek të moshuarit, janë rritur 1.5 herë në dekadën e fundit.

Shoqata Oftalmologjike e Hong Kongut dhe Kolegji i Oftalmologëve të Hong Kongut thanë të dielën se sëmundja tani po zbulohet tek të rinjtë me një shkallë në rritje.

Një specialist i syrit, Frank Lai, tha se njerëzit mund të kujdesen për shenjat paralajmëruese të sëmundjes, të cilat përfshijnë humbjen e shikimit, shikimin e prekur të ngjyrave dhe shtrembërimin e imazheve vizuale.

Ai tha: “Makula është pjesa qendrore e retinës, e cila është përgjegjëse për imazhe shumë të qarta dhe shumëngjyrëshe. Pra, kur ky vend ka njëfarë degjenerimi, do të ketë një përkeqësim në funksion, duke shkaktuar disa dëmtime strukturore dhe gjithashtu humbje të shikimit.”

Megjithëse plakja është një shkak i zakonshëm për degjenerimin makular, Lai tha se rritja e kohës së ekranit tek të rinjtë mund të të jetë një arsye kryesore, duke pasur parasysh se miopia e lartë është një nga shkaqet kryesore të sëmundjes. Ai tha gjithashtu se ata që vuajnë nga stresi i lartë ose duhanpirja duhet të jenë gjithashtu të vetëdijshëm për sëmundjen. “Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë traumën historike të syve, kanë inflamacion të syrit, disa prej tyre, madje i quajmë idiopatike që do të thotë se nuk ka ndonjë shkak specifik”, tha ai.

“Por me përparimin e teknologjive shëndetësore, njerëzit mund t’i diagnostikojnë ato sëmundje më lehtë dhe ata mund t’i kapin ato sëmundje në një fazë të hershme.”

Lai tha se njerëzit mund të parandalojnë sëmundjen e syrit duke pasur një dietë të ekuilibruar dhe duke bërë stërvitje të rregullta. Për pacientët që vuajnë nga degjenerimi makular, ata mund t’i nënshtrohen trajtimeve Anti-VEGF për të stabilizuar dhe përmirësuar shikimin e tyre.

EMISIONET