Kërpurdhat halucinogjene ndihmojnë në trajtimin e depresionit, thotë studimi

Kërpurdhat halucinogjene ndihmojnë në trajtimin e depresionit,

Një ilaç me përbërës në kërpudhat halucinogjene mund të përmirësojë simptomat e depresionit të rëndë deri në 12 javë, tregon një provë.

Një tabletë 25 mg psilocybin i vendos pacientët në një gjendje si ëndrra, duke e bërë terapinë psikologjike më shumë gjasa të ketë sukses.

Por efektet anësore afatshkurtra mund të jenë të frikshme dhe duhet të ketë gjithmonë kontrolle, thanë studiuesit.

Ekspertët thonë se duhen ende studime më të mëdha me një vrojtim shumë më të gjatë.

Rreth 100 milionë njerëz në mbarë botën kanë depresion serioz klinik që nuk i përgjigjet asnjë trajtimi të disponueshëm dhe me pak se 30% tentojnë vetëvrasje.

Shkencëtarët kanë vite që studiojnë efektet e psilocibinës në çrregullimet e shëndetit mendor.

Studimet e fundit kanë qenë premtuese, por shumë të shkurtra për të vlerësuar efektet e qëndrueshme.

Psychedelic çliron trurin e depresionuar, tregon studimi.

Si mund të trajtojnë depresionin drogat psikedelike?

Në provën e fundit, të botuar në Neë England Journal of Medicine, doza 1mg, 10mg dhe 25mg u testuan në një total prej 233 personash nga 10 vende në Evropë dhe Amerikën e Veriut, ku 25mg dha rezultatet më të mira.

Shumica kishin qenë në depresion të rëndë për më shumë se një vit dhe ishin të moshës rreth 40 vjeç, thanë studiuesit nga Instituti i Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neuroshkencës në King's College në Londër dhe Londrën e Jugut dhe Fondacionin Maudsley NHS.

Pas një doze 25 mg të psilocybin Comp360, së bashku me psikoterapi:

një në tre nuk u diagnostikua më si depresion në tre javë

një në pesë pa një përmirësim të dukshëm në 12 javë

Autori i studimit dhe konsulenti psikiatër Dr James Rucker tha se ilaçi mendohet të ketë "një veprim të drejtpërdrejtë në tru, duke e vendosur atë në një gjendje më fleksibël dhe duke ofruar një dritare mundësie për terapi".

EMISIONET