Kanceri i zorrëve: Si të kontrolloni jashtëqitjen tuaj

Kanceri i zorrëve: Si të kontrolloni jashtëqitjen tuaj

Dame Deborah James, e cila ka vdekur nga kanceri i zorrëve në moshën 40-vjeçare, kur ishte nw jetw u tha të gjithëve që të kontrollonin jashtëqitjen e tyre si pjesë e fushatës së saj për të rritur ndërgjegjësimin për sëmundjen.

Si ta dalloj kancerin e zorrëve?
Ka tre gjëra kryesore për t'u kujdesur:

1.Gjaku në jashtëqitjen tuaj që ndodh pa ndonjë arsye të dukshme - mund të jetë e kuqe e ndezur ose e kuqe e errët

2.Një ndryshim në mënyrën se si derdhni - si p.sh. të shkoni më shpesh në tualet ose të bëhet më e kulluar ose e vështirë derdhja juaj

3.Ndjeni dhimbje në fund të barkut ose fryrje, kur barku juaj ndihet i ngopur dhe i shtrënguar

Mund të ketë edhe simptoma të tjera, si p.sh.

1. Keni humbur peshë

2.Ndiheni më të lodhur ose të trullosur se zakonisht

Të kesh këto simptoma nuk do të thotë domosdoshmërisht se është kanceri i zorrëve, por këshilla është që të shkoni te mjeku i përgjithshëm nëse i vëreni ato për tre javë ose më gjatë dhe nëse gjërat thjesht nuk shkojnë mirë.

Kjo do të thotë se ato mund të kontrollohen shpejt. Sa më herët të diagnostikohen kanceret, aq më lehtë janë për t'u trajtuar.

Ndonjëherë kanceri i zorrëve mund të ndalojë kalimin e mbeturinave nëpër zorrë dhe kjo mund të shkaktojë bllokim. Kjo mund të sjellë dhimbje të forta barku, kapsllëk dhe sëmundje. 

Çfarë e shkakton kancerin e zorrëve?
Askush nuk është i sigurt saktësisht se çfarë e shkakton atë, por ka disa gjëra që mund ta bëjnë atë më shumë gjasa për t'u zhvilluar:

1.Pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e shumë llojeve të kancerit

2.Duke pirë shumë alkool

3.Të qenit mbipeshë ose obez

4.Keni një histori të polipeve në zorrën tuaj të cilat mund të rriten në tumore

Si të zvogëloni rrezikun tuaj?

Më shumë se gjysma e kancereve të zorrëve mund të parandalohen nga njerëzit që ndjekin një mënyrë jetese më të shëndetshme, thonë shkencëtarët.
Kjo do të thotë të bëni më shumë stërvitje, të hani më shumë fibra dhe më pak yndyrë dhe të pini rreth gjashtë deri në tetë gota ujë në ditë.
Por kjo do të thotë gjithashtu të shkoni te mjeku juaj i përgjithshëm me çdo simptomë shqetësuese.

 

 

EMISIONET