Ja se si të forconi sistemin imunitar tek fëmijët

Ja se si të forconi sistemin imunitar tek fëmijët

Pyetja që bëjnë më shpesh prindërit për fëmijët e tyre është: Çfarë mund të bëjmë për t’i mbajtur fëmijët të shëndetshëm? A ka mënyra për të forcuar sistemin imunitar dhe për të shmangur virozat, COVID-in, ftohjet, gripin, apo dhe sëmundje të tjera ?

Përgjigja është "Po"! Por edhe kjo, nuk ka një formulë magjike. Mënyra më e mirë për të mbajtur sistemin imunitar të shëndetshëm është të ndërmerren hapat e nevojshëm për të forcuar imunitetin e tyre.

Aktivizojini fëmijët tuaj

Ushtrimet na mbajnë të shëndetshëm dhe ka më pak gjasa të sëmuremi. Fëmijët duhet të jenë vërtet aktiv për një orë në ditë. “Aktiv” nuk do të thotë të luash një sport ose të shkosh në palestër; mund të jetë duke luajtur në shesh lojërash ose duke bërë një shëtitje.

Jepini atyre një dietë të shëndetshme

Me “të shëndetshme” nënkuptohet një dietë me shumë fruta dhe perime (rekomandohen pesë racione në ditë dhe ato duhet të marrin gjysmën e çdo pjate vakti), drithëra të plota dhe proteina pa yndyrë. Një dietë e shëndetshme gjithashtu përmban qumësht ose një burim tjetër kalciumi dhe yndyrna të shëndetshme, si vajrat bimore.

Ushqimet që duhen shmangur janë ushqimet e përpunuara, ushqimet me sheqer të shtuar dhe ushqimet me yndyrna jo të shëndetshme, si yndyrnat e ngopura që gjenden në produktet shtazore. Kjo nuk do të thotë që fëmija juaj nuk mund të hajë kurrë biskota ose akullore. Por, nëse dëshironi që fëmija juaj të jetë i shëndetshëm, ai nuk duhet t’i hajë ato ushqime çdo ditë.

Ka shumë suplemente që pretendojnë se forcojnë sistemin imunitar. Ndërsa mjekët janë ende të paqartë nëse shumica prej tyre bëjnë një ndryshim të vërtetë, e sigurt është që asnjë suplement nuk e zë vendin e një diete të shëndetshme. Nëse keni një fëmijë që refuzon perimet ose ka një dietë të kufizuar, një multivitaminë me hekur mund të ketë kuptim; bisedoni me mjekun tuaj nëse vitaminat ose suplementet janë një ide e mirë për fëmijën tuaj.

Sigurohuni që ata të flenë mjaftueshëm

Ne të gjithë kemi nevojë për gjumë për të freskuar dhe rifituar energji në trupin tonë, kjo përfshin edhe fëmijët. Sasia e gjumit që i nevojitet një fëmije ndryshon sipas moshës (nga 12 deri në 16 orë në ditë për foshnjat deri në tetë deri në 10 orë për adoleshentët) dhe gjithashtu nga fëmija në fëmijë (disa thjesht kanë nevojë për më shumë se të tjerët). Ju mund të inkurajoni gjumë të shëndetshëm duke kufizuar ekranet – për adoleshentët, pajisjet me të vërtetë duhet të fiken një ose dy orë para gjumit dhe duke mbajtur një orar të rregullt.

Mos harroni masat e thjeshta paraprake

Të gjithë në familje mund të marrin masa të thjeshta paraprake për të qëndruar të shëndetshëm. Lani duart. Vendosni bërrylin kur kolliteni ose teshtini. Qëndroni larg njerëzve të sëmurë aq sa mundeni. Maskat mund të ndihmojnë gjithashtu, veçanërisht në hapësirat e brendshme të mbushura me njerëz.

Nëse fëmija juaj ka një problem shëndetësor që mund ta bëjë më të vështirë luftimin e një infeksioni, bisedoni me mjekun tuaj për çdo masë paraprake shtesë që duhet të merrni.

EMISIONET