Hemorroidet, nga kurimi tek lidhja me kancerin, ja disa mite që nuk janë të vërteta

Hemorroidet, nga kurimi tek lidhja me kancerin, ja disa mite që nuk

Rreth 70% e popullsisë së përgjithshme përjetojnë hemorroide të paktën një herë në jetën e tyre. 

Ishte dhe për fat të keq ende është një problem tabu, dhe shpesh të sëmurët e kanë të vështirë ti drejtohen mjekut, veçanërisht në fazat fillestare të sëmundjes.

Shtyrja e diagnozës së saktë dhe shmangia e një trajtimi të menjëhershëm, paraqet rreziqe edhe më të mëdha.

Ja disa nga mitet që nuk janë të vërteta

1. Sëmundja e hemorroideve lidhet me kancerin e zorrës së trashë

E vërteta është se megjithëse hemorroidet mund të çojnë në probleme serioze, asnjë prej tyre nuk është kanceroz. Hemorroidet nënkuptojnë venat e fryra, ndërsa kanceri shkaktohet nga një mutacion malinj i qelizave. Në çdo rast, megjithatë, pacienti nuk duhet t'i "marrë si të mirëqena" hemorroidet, pasi disa nga simptomat e tij janë të ngjashme me ato të kancerit të zorrës së trashë, si p.sh. gjakderdhjen.

2. Ushqimet pikante shkaktojnë hemorroide

E vërteta është se ushqimet pikante mund të jenë përgjegjës për acarim dhe kruajtje në zonën e anusit, si dhe për kapsllëk që është shkaktari kryesor i hemorroideve. 

Megjithatë, ato nuk mund të fajësohen për shkaktimin e drejtpërdrejtë të problemit të hemorroideve, pasi ato nuk mund të prekin venat në zonën e rektumit.

3. Hemorroidet nuk mund të kurohen

E vërteta është se problemi i hemorroideve nuk është i përhershëm dhe shpesh shkaku i tyre është i përkohshëm, siç është shtatzënia. 

Tani, hemorroidet mund të trajtohen në mënyrë efektive dhe të përhershme me metodat më të reja kirurgjikale minimalisht invazive.

Miti i mungesës së trajtimit ekziston sepse shumë të sëmurë zgjedhin të ndjekin një trajtim konservativ të hemorroideve të tyre, në vend që të vizitojnë menjëherë një mjek për ekzaminim. 

Zvarritja dhe përpjekja për t'u trajtuar me kremra, ilaçe natyrale në shtëpi, apo edhe akupunkturë mbartin një mori rreziqesh, në varësi të fazës së hemorroideve. Për më tepër, këto metoda konservatore trajtojnë vetëm përkohësisht problemin dhe vetëm nëse është në një fazë të hershme. Por në asnjë rast nuk ofrojnë një zgjidhje përfundimtare.

Trajtimi

“Vitet e fundit, përdorimi i lazerëve pa dhimbje të zhvilluara posaçërisht ka ndryshuar ndjeshëm trajtimin e sëmundjeve hemorroide. Hemorroidoplastia me laser, metoda LHP, është një teknikë novatore, pa gjak dhe pa dhimbje, që kapërcen problemet e metodave klasike ”, thotë specialisti Archontovasilis.

EMISIONET