Çfarë tregon gjatësia e gishtërinjve për gjendjen tonë shëndetësore

Çfarë tregon gjatësia e gishtërinjve për gjendjen

Pëllëmba e duarve mund të mos na tregojë saktësisht se çfarë na pret në të ardhmen, por ajo është një pasqyrë – ashtu si gishtat apo thonjtë – e shëndetit tonë të përgjithshëm. Është një metodë “diagnostike” që na kthen në vitet e Hipokratit dhe vëzhgimin e falangave fundore të fryra në duart e njerëzve me empiemë, grumbullimin e qelbit midis mushkërive dhe murit të kraharorit. Përveç empiemës, tastiera siç quhet sot konsiderohet si simptomë e fibrozës cistike, cirrozës së mëlçisë dhe sëmundjeve të tiroides.

1. Ndryshime në thonj

Thonjtë bëhen të bardhë (leukonychia) për arsye të ndryshme. Thonjtë e Terry-t , një gjendje ku një ose më shumë thonj bëhen të bardhë xhami, duke mbajtur ngjyrën normale në vetëm 1-2 milimetra në skajin e tyre të lirë, mund të jenë shenja të diabetit të tipit 2, dështimit të veshkave dhe infeksionit HIV.

Thonjtë uremikë ose thonjtë Lindsay (gjysma e gjysmë) janë një simptomë e zakonshme në pothuajse gjysmën e njerëzve me sëmundje kronike të veshkave, por mund të tregojnë cirrozë të mëlçisë ose sëmundjen e Adamantiades-Behçet, një vaskulopati/vaskulit i rrallë multisistem i manifestuar kryesisht nga plagë të përsëritura të kancerit oral, ulçera gjenitale dhe uveitis, inflamacion i mukozës uveale të syrit. (Okulisti grek Benediktos Adamantiadis ishte i pari që e përshkroi gjendjen).

2. Simptomat në pëllëmbë

Pëllëmbët që djersiten pa stres, nervozizëm, temperatura të larta ose ushtrime të mëparshme fizike, atëherë me siguri tregojnë hiperhidrozë parësore (mbi-aktivitet të sistemit nervor simpatik) ose dytësore , e cila është për shkak të kushteve themelore të tilla si hipertiroidizmi.

Simptomat vaskulitike në duar si nyjet Osler, lezione të dhimbshme, të vogla, të kuqërremta ose vjollcë me një qendër ndonjëherë të bardhë dhe lezione Janeway , lezione eritematoze të sheshta ose pak të ngritura, të dyja shenja të endokarditit bakterial akut,  një inflamacion potencialisht fatal i rreshtimit të brendshëm të dhomave dhe valvulave të zemrës – nga e cila rrezikohej edhe njeriu që nguli kokoshka në dhëmbë.

3. Mpirje

Nëse jeni duke përjetuar mpirje të ngjashme me gjilpërat, kjo është ndoshta për shkak të  sindromës së tunelit të kyçit të dorës, një çrregullim i dhimbshëm i ekstremiteteve të sipërme të shkaktuar nga presioni në nervat që kalojnë nëpër kyçin e dorës, zakonisht për shkak të inflamacionit. 

Sipas ekspertëve, është një nga neuropatitë kompresive më të zakonshme të gjymtyrëve të sipërme dhe rreth 95% e të gjitha neuropative të kurthit, si dhe lloji më i zakonshëm i sëmundjes nga lëndimet e përsëritura. Për t’u marrë me të, gjeni këtu. Një tjetër shkak i mundshëm është  neuropatia diabetike.

Çfarë do të thotë gjatësia e gishtit?

“Gjatësia e gishtërinjve tuaj mund të japë të dhëna për rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të caktuara më vonë në jetë, ” thotë Dr. Taylor, duke shpjeguar se një gisht i unazës më i gjatë në krahasim me gishtin tregues mund të lidhet me performancë më të mirë në sporte të ndryshme në të dy gjinitë. duke rritur megjithatë rrezikun e osteoartritit të gjurit dhe ijeve tek gratë. 

Duhet të theksohet se tek meshkujt, gishti i mesit është normalisht më i gjatë se gishti tregues, ndërsa tek femrat gjatësia e dy gishtave është pothuajse e barabartë, gjë që është për shkak të ekspozimit ndaj hormoneve në mitër.

EMISIONET