Çfarë ndodh nëse merrni njëkohësisht magnez dhe vitaminë D?

Çfarë ndodh nëse merrni njëkohësisht magnez dhe

Marrja e suplementeve të magnezit dhe vitaminës D së bashku është bërë një trend i zhurmshëm në internet javët e fundit, por njerëzit nuk kanë gjithmonë nevojë t’i marrin të dyja suplementet për të parë përfitimet shëndetësore, thonë ekspertët.

Në TikTok, përdoruesit po reklamojnë përfitimet e suplementeve të magnezit, duke pretenduar se ato mund të ndihmojnë me një sërë problemesh shëndetësore, duke përfshirë ankthin dhe problemet me gjumin. Gjithashtu, përdoruesit thonë se vitamina D duhet të merret së bashku me suplementet e magnezit nëse njerëzit duan të shohin rezultate.

Është e vërtetë se marrja e mjaftueshme e magnezit është thelbësore për shëndetin dhe mirëqenien tuaj. Por, ndërsa njerëzit që kanë mungesë të vitaminës D dhe magnezit mund të përfitojnë nga marrja e dy suplementeve, nuk është e nevojshme të merret njëra thjesht sepse po merrni tjetrën, tha Pieter Cohen, MD, profesor i asociuar i mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

Me fjalë të tjera, njerëzit nuk duhet të fillojnë të marrin vitaminë D vetëm sepse mjeku i tyre rekomandoi suplemente të magnezit. Dhe siç është rasti në çdo shtesë diete, marrja e këtyre pilulave në mënyrë të panevojshme mund të jetë e rrezikshme.

Ja çfarë thanë ekspertët për lidhjen midis vitaminës D dhe magnezit, të cilët mund të përfitojnë nga marrja e një ose të dy suplementeve dhe si të rrisin nivelet e vitaminës D dhe magnezit në mënyrë të sigurt.

Rëndësia e përdorimit të magnezit dhe vitaminës D

Pretendimet e përdoruesve të rrjeteve sociale për marrjen e suplementeve të vitaminës D dhe magnezit janë thelbësore – në një video të parë 15.5 milionë herë, një përdorues tha se “nuk ka më ankth” pasi mori të dy suplementet.

Por kërkimi për të konfirmuar këtë lidhje midis vitaminës D, magnezit dhe ankthit është ende në fillimet e tij.

Trupi ka nevojë për vitaminë D për të funksionuar siç duhet. Vitamina D ndihmon funksionimin e muskujve dhe nervave, mbështet sistemin imunitar dhe mbron shëndetin e kockave. Magnezi është po aq i nevojshëm: Ai ndihmon në kontrollin e sheqerit në gjak dhe presionin e gjakut dhe ndihmon në mbështetjen e funksionit të zemrës, muskujve dhe nervave.

Kjo mund ta bëjë magnezin të dobishëm për trajtimin e simptomave të ankthit, por nuk është ende e qartë. Një përmbledhje e vitit 2020 zbuloi se studimet ekzistuese mbi këtë temë kanë prodhuar prova kontradiktore dhe nevojiten kërkime të tjera për të parë se si magnezi mund të ndihmojë me simptomat e ankthit.

Mangësitë janë të zakonshme, por jo të gjithë kanë nevojë për të dyja suplementet

Është e kuptueshme që njerëzit mund të ndihen më mirë pas marrjes së suplementeve të magnezit dhe vitaminës D, duke pasur parasysh se sa të zakonshme janë mangësitë në të dyja.

Disa studime tregojnë se përqindja e popullsisë globale që ka mungesë të vitaminës D është mbi 40%. Për shkak të kësaj, suplementet e vitaminës D dhe magnezit janë “të njohura” dhe shpesh u rekomandohen pacientëve.

Fatkeqësisht, të kuptosh nëse një person ka mangësi ndonjëherë mund të jetë i vështirë (është e nevojshme të kryhen analizat përkatëse).

Ka disa shenja paralajmëruese – mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë dhimbje dhe dobësi muskulore, ndërsa mungesa e magnezit mund të shkaktojë të përziera, lodhje dhe humbje të oreksit.

Megjithatë, këto simptoma janë të paqarta, që do të thotë se mangësitë mund të diagnostikohen vetëm nga një mjek.

Nëse dikush diagnostikohet me mungesë të vitaminës D ose magnezit, ka të ngjarë të fillojë të marrë një suplement.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se të gjithë ata që kanë nevojë për suplemente të vitaminës D gjithashtu kanë nevojë për suplemente të magnezit.

Njerëzit mund të marrin magnez nga dietat e tyre, dhe nëse nuk kanë mungesë të magnezit, nuk ka asnjë arsye për të marrë suplementin.

Rritja e niveleve të magnezit dhe vitaminës D në mënyrë të sigurt

Nëse një person mendon se ka mungesë të ndonjërit prej këtyre lëndëve ushqyese, pas analizës së një testi gjaku, mjeku mund të rekomandojë se sa magnez ose vitaminë D duhet të marrë nëpërmjet suplementeve (nëse është e nevojshme).

Marrja e medikamenteve në mënyrë të panevojshme, në disa situata, mund të bëhet e rrezikshme. Megjithëse është e rrallë, marrja e tepërt e vitaminës D mund të bëhet toksike për trupin, duke shkaktuar të vjella, dhimbje barku, konfuzion ose dehidrim. Dhe marrja e tepërt e vitaminës D në fakt mund të shkaktojë një varfërim të magnezit.

Marrja e magnezit më shumë se sa ka nevojë trupi zakonisht nuk përbën një rrezik serioz për shëndetin, sepse trupi mund të eliminojë magnezin shtesë nëpërmjet urinimit. Marrja e mjaftueshme e magnezit dhe vitaminës D është thelbësore për ruajtjen e shëndetit dhe mirëqenies, por është e rëndësishme të ndiqni gjithmonë këshillat e një mjeku për t’u siguruar që po arrini ato nivele të rekomanduara në mënyrën më të sigurt të mundshme.

EMISIONET