Ecja, stërvitja me më shumë përfitime – Djeg kalori dhe mposht stresin

Ecja, stërvitja me më shumë përfitime – Djeg kalori

Vera po largohet, por jo arsyet për të bërë një shëtitje në plazh. Studime të shumta kanë nxjerrë në pah përfitimet e rëndësishme fizike dhe mendore të ecjes, nga humbja e peshës dhe jetëgjatësia deri te lehtësimi i stresit dhe përmirësimi i shëndetit mendor. Duket se këto efekte pozitive janë më të mëdha kur vendosim të ecim në rërë apo në tokën e ashpër që kanë zakonisht plazhet.

Çfarë fitojmë?

1. Dy herë ushtrimi në krahasim me ecjen tradicionale. Sipas studimeve, ecja në rërë kërkon më shumë energji pasi kërkon më shumë përpjekje në krahasim me ecjen në tokë të lëmuar. Në veçanti, një studim afatgjatë zbuloi se duhet 2.1 deri në 2.7 herë më shumë energji për të ecur me të njëjtën shpejtësi.

2. Rrit forcën dhe qëndrueshmërinë. Trajnerët personalë të certifikuar shpjegojnë se ecja në rërë kërkon një lloj përpjekjeje të ndryshme në krahasim me një sipërfaqe si trotuari ose një rutine. Rëra e butë dhe e paqëndrueshme kërkon më shumë energji dhe kështu aktivizon muskujt në shputat, kyçet dhe këmbët tuaja.

3. Përmirëson ekuilibrin. Sipërfaqja e rërës kërkon qëndrimin më të mirë dhe mënyrën e duhur të ecjes në mënyrë që të ruajmë stabilitetin tonë. Studimet e fundit zbulojnë se njerëzit që kanë pësuar një goditje në tru mund të rikthejnë ecjen e tyre duke ecur në një plazh me rërë, pasi janë të detyruar të kenë ekuilibër më të mirë.

4. Rrit vitaminën D. Kockat dhe muskujt e fortë , shëndeti i mirë i zemrës, rreziku më i ulët i çrregullimeve mendore tek fëmijët dhe mbrojtja nga diabeti janë vetëm disa nga dhuratat e vlefshme të vitaminës D të rëndësishme, e njohur edhe si  vitamina e diellit.

5. Është relaksuese dhe ndikon në reduktimin e stresit. Muret e klinikave dhe qendrave të ndryshme diagnostikuese shpesh zbukurohen me piktura të peizazheve natyrore për shkak të efektit të tyre anksiolitik tek pacientët. Vepra të ndryshme arti sjellin në dhoma një fenomen të dokumentuar nga kërkimet shkencore: natyra, nga malet dhe pyjet te kënga e shpendëve dhe deti, është lidhur me një shëndet më të mirë mendor dhe ulje të stresit.

6. Garanton gjumë më të mirë.  Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), drita e ditës një orë pas zgjimit ndihmon në rregullimin e ritmit cirkadian, duke shkaktuar zgjim në mëngjes dhe përgjumje më të thellë gjatë natës. Drita më pas  nxit prodhimin e melatoninës, hormonit të gjumit që nga ana tjetër pastron mendjen nga mjegulla e trurit në mëngjes.

7. Promovon një mënyrë jetese të shëndetshme. Studimet tregojnë se zonat me më shumë hapësira blu natyrale lidhen me nivele më të larta të aktivitetit fizik. Plazhet sigurisht që janë të përshtatshme për lëvizje dhe ushtrime, nga një shëtitje e thjeshtë deri te një ndeshje energjike e volejbollit në plazh.

EMISIONET