BE-ja bën thirrje për dhënien e dozës së dytë përforcuese kundër COVID-19

BE-ja bën thirrje për dhënien e dozës së dytë

Agjencitë e shëndetësisë dhe mjekësisë së BE-së thanë të hënën se po rekomandonin një vaksinë të dytë përforcuese të një vaksine Covid për njerëzit mbi 60 vjeç, pasi infeksionet po rriten përsëri.

“Me rastet dhe shtrimet në spital që po rriten përsëri ndërsa hyjmë në periudhën e verës, u bëj thirrje të gjithëve që të vaksinohen sa më shpejt të jetë e mundur”, tha Stella Kyriakides, Komisionerja Evropiane për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore.

“Nuk ka kohë për të humbur”, shtoi ajo në një deklaratë të lëshuar nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve dhe Agjencia Evropiane e Barnave.

Agjencitë kanë rekomanduar tashmë një përforcues të dytë, ose një dozë të katërt, për njerëzit mbi moshën 80 vjeç, që nga prilli.

“U bëj thirrje shteteve anëtare që të përdorin përforcues të dytë për të gjithë mbi moshën 60 vjeç, si dhe për të gjithë personat vulnerabël menjëherë”, shtoi Kyriakides.

Drejtori i ECDC, Andrea Ammon tha se ata "aktualisht po shohin rritje të normave të njoftimit të rasteve Covid-19 dhe një tendencë në rritje në pranimet dhe frekuentimin e spitaleve dhe ICU në disa vende", të nxitur kryesisht nga nënvarianti BA 5 i variantit Omicron të koronavirusit.

“Kjo sinjalizon fillimin e një vale të re, të përhapur Covid-19 në të gjithë Bashkimin Evropian . Ka ende shumë individë në rrezik të infeksionit të rëndë Covid-19, të cilët duhet t'i mbrojmë sa më shpejt të jetë e mundur", shtoi Ammon.

Sidoqoftë, agjencitë thanë gjithashtu se për momentin nuk kishte nevojë të jepet një përforcues i dytë "për njerëzit nën 60 vjeç që nuk janë në rrezik më të lartë sëmundje të rënda", ose ata që punojnë në kujdesin shëndetësor ose në shtëpitë e kujdesit.

Sipas të dhënave nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), rastet me Covid janë rritur ndjeshëm që nga fundi i majit në pjesën më të madhe të Evropës.

EMISIONET