"Ankth dhe dhimbje" - E thonë shkencëtarët: Ja si ndikon marihuana në gjumë

"Ankth dhe dhimbje" - E thonë shkencëtarët: Ja si
A po përdorni, ose po mendoni të përdorni marihuanë për të ndihmuar me ankthin, dhimbjen, spazmat e muskujve, të përzierat gjatë shtatzënisë, gjumin e dobët dhe më shumë?
Ju mund të habiteni kur të zbuloni se tashmë ka prova cilësore mbi përfitimet që sjell konsumimi i saj.
Shumica e provave më bindëse në studim, në fakt, vunë në dukje dëmet e mundshme të përdorimit të marihuanës, veçanërisht për gratë shtatzëna, personat që vuajnë nga çrregullime të shëndetit mendor, si dhe të rinjtë që aktualisht përbëjnë shumicën e përdoruesve të saj.
Sipas këtij studimi, përdoruesit e marihuanës kishin nivele më të larta të plumbit dhe kadmiumit në gjakun dhe urinën e tyre sesa njerëzit që nuk përdorin barërat e këqija.
“Krahasuar me jo-përdoruesit, përdoruesit e marihuanës kishin 27% nivele më të larta hekuri në gjakun e tyre dhe 21% nivele më të larta në urinë”, tha Tiffany Sanchez, një asistent profesor i shkencave të shëndetit mjedisor në Shkollën Publike "Mailman" të Universitetit Columbia.
Nga ana tjetër, u zbuluan edhe disa përfitime që vijnë nga përdorimi i marihuanës, veçanërisht për "dhimbjet kronike, spazmat e muskujve dhe gjumin, por vetëm për disa njerëz", tha Carol Boyd, drejtoresha themeluese e Qendrës për Studimin e Drogës, Alkoolit, Duhanpirjes dhe Shëndetit në Universitetin e Miçiganit.

Kemi dëgjuar shpesh të rinj që thonë se mariuhana i ka ndihmuar në shëndetin e tyre mendor.

Por kjo në këtë studim ka rezultuar ndryshe. Pasi studimi zbuloi se përdorimi i saj rrit rrezikun e shfaqjes së një çrregullimi psikotik ose mendor.

Psikoza, që përkufizohet si shqetësim emocional aq i rëndë sa që një person humbet kontaktin me realitetin, mund të ndodhë te njerëzit me skizofreni, çrregullim bipolar ose depresion të rëndë.

Gjithashtu, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor, mund të shkaktohet nga "keqpërdorimi i drogës".

Përveç shëndetit mendor ky studim gjeti prova "bindëse" edhe për gratë shtatzëna, të cilat i drejtohen marihuanës për të lehtësuar të përzierat e tyre, veçanërisht gjatë tremujorit të parë.

Nga kjo gjë e pëson dhe fëmija ku rrezikon të lind më një peshë mjaft të vogël.

“Unë nuk rekomandoj që gratë shtatzëna të përdorin marihuanën, sepse ai lidhet me peshën e fëmijës dhe bazuar në të dhënat e studimit tek kafshëve, mund të ketë efekte në trurin e fetusit. Marihuana gjithashtu mund t'i kalohet foshnjës gjatë ushqyerjes me gji", ka thënë një nga ekspertët.

EMISIONET