A mund ta kthejë vërtet kolagjeni orën?

A mund ta kthejë vërtet kolagjeni orën?

Nga të gjitha 20,000 apo më shumë proteina të ndryshme në trupin e njeriut, ekziston një që dominon më shumë se çdo tjetër.

Pa të, qelizat tona thjesht do të shpërbëheshin në vetvete, skeleti dhe enët tona të gjakut do të shpërbëheshin dhe ne do të ishim pak më shumë se blloqe indesh pa formë.

Ky komponent jetik është kolagjeni, një molekulë që përcakton ekzistencën tonë në shumë mënyra për të cilat shumica prej nesh nuk janë të vetëdijshëm. 

Sipas disa hulumtimeve, gati një e treta e proteinave tek njerëzit dhe gjitarët e tjerë përbëhen nga 28 lloje të ndryshme kolagjeni, nga kolagjeni i tipit I, i cili gjendet në lëkurë, tek kolagjeni i tipit II, i cili gjendet në kërc.

Por kolagjeni nuk është thjesht një bllok ndërtimi. Përveç ruajtjes së strukturës së indeve tona, ai luan një rol aktiv në shpërndarjen e sinjaleve midis qelizave, duke ndihmuar në orkestrimin e lëvizjes së qelizave për të riparuar dëmtimet në trupin tonë dhe madje edhe reagimin imunitar.

Shkalla në të cilën prodhimi i kolagjenit ngadalësohet ndryshon nga një person në tjetrin. Mund të përshpejtohet përmes disa zgjedhjeve të stilit të jetesës si duhanpirja , pirja e tepërt e alkoolit , ekspozimi në diell dhe konsumimi i një diete të pasur me sheqer.

Shumë marka të kujdesit të lëkurës kanë vërejtur shpejt popullaritetin në rritje të produkteve me bazë kolagjeni. 

Dermatologët besojnë se ka disa prova që mund të ndihmojnë shëndetin e lëkurës. Por para se të nxitoni në dyqanin tuaj më të afërt shëndetësor, Goldenberg thekson se jo të gjitha suplementet e kolagjenit që tregtohen bëjnë atë që pretendojnë.

Studimet kanë sugjeruar se ashtu si me atletët, kolagjeni i hidrolizuar mund të ndihmojë në rigjenerimin e nyjeve të dëmtuara. Një provë me 120 njerëz në vitin 2018 zbuloi se një pjesë e atyre që merrnin kolagjen panë përmirësime të rëndësishme në dhimbjen dhe lëvizshmërinë e kyçeve. Kompania norvegjeze Hofseth BioCare po kryen provën e saj duke hetuar nëse forma të ndryshme të kolagjenit mund të ndihmojnë njerëzit me osteoartrit të butë deri në mesatar.

EMISIONET