SHBA përgatitet për shpërndarjen e vaksinës anti-covid në fund të muajit tetor

SHBA përgatitet për shpërndarjen e vaksinës anti-covid

Qendra e SH.B.A.-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) u kanë kërkuar zyrtarëve të shëndetit publik shtetëror që të përgatiten për shpërndarjen e një vaksine potenciale të koronavirusit në grupe me rrezik të lartë sa më shpejt në fund të tetorit, sipas dokumenteve të publikuara nga agjencia të mërkurën (2 shtator).

Koha e zhvillimit të një vaksine ka marrë një rëndësi politike, ndërsa Presidenti Donald Trump kërkon rizgjedhjen në nëntor, pasi premtoi miliarda dollarë fonde federale për një vaksinë që do të parandalonte COVID-19, që ka vrarë më shumë se 180 mijë amerikanë.

"Për qëllimet e planifikimit fillestar, CDC u dha shteteve supozime të caktuara të planifikimit ndërsa ata punojnë me plane specifike shtetërore për shpërndarjen e vaksinave, duke përfshirë ndoshta sasitë e kufizuara të vaksinave në tetor dhe nëntor", tha një zëdhënëse e CDC për Reuters.

New York Times kishte raportuar më herët që CDC kishte kontaktuar zyrtarë në të 50 shtetet dhe pesë qytete të mëdha me informacionin e planifikimit.

Eksperti më i lartë i sëmundjes infektive në SHBA Anthony Fauci, më herët tha në MSNBC se bazuar në normën e regjistrimit të pacientit në provat e vaksinave COVID-19 në proces, mund të ketë të dhëna të mjaftueshme klinike për të ditur deri në nëntor ose dhjetor se një nga vaksinat është e sigurt dhe efektive .

Dokumentet e publikuara nga New York Times treguan se CDC po përgatitet që një ose dy vaksina për COVID-19 të jenë në dispozicion në sasi të kufizuara sa më shpejt që nga fundi i muajit tetor.

Vaksinat do të viheshin në dispozicion pa pagesë së pari për grupet me rrezik të lartë duke përfshirë punonjësit e kujdesit shëndetësor, personelin e sigurimit kombëtar dhe banorët dhe stafin e shtëpive të të moshuarve, tha agjencia në dokumente.

EMISIONET