Ushtarakët e SH.B.A.-së dhe Britanisë së Madhe akuzuan Rusinë për kryerjen e një testi të armëve anti-satelitore me bazë në hapësirë ​​në fillim të këtij muaji, duke thënë se një satelit rus lëshoi ​​një objekt të aftë për të synuar një satelit.

Është hera e parë që SH.B.A. ka akuzuar Moskën për testimin e një arme të tillë.

“Komanda Hapësinore e SHBA ka prova që Rusia kreu një provë jo destruktive të një arme anti-satelitore me bazë hapësinore,” – tha komanda në një deklaratë, duke thënë se më 15 korrik, Rusia “injektoi një objekt të ri në orbitë nga Cosmos 2543, një satelit rus që ka qenë në orbitë që nga viti 2019”.

Deklarata shtoi se “objekti” i ri u lëshua në afërsi të një sateliti tjetër rus, aktivitet për të cilin komanda tha se ishte “në kundërshtim me misionin e deklaruar të sistemit si një satelit kontrollues”.

“Veprimet e këtij lloji kërcënojnë përdorimin paqësor të hapësirës dhe rrezikojnë të shkaktojnë mbeturina që mund të paraqesin një kërcënim për satelitët dhe sistemet hapësinore nga të cilat varet bota. Ne i bëjmë thirrje Rusisë të shmangë çdo testim të tillë të mëtejshëm,” – tha nënkryetari i ajrit Marshalli Harvey Smyth, kreu i Drejtorisë së Hapësirës në Mbretërinë e Bashkuar.

Akuza vjen mes tensioneve të ngritura midis Uashingtonit dhe Moskës për një sërë çështjesh.

Ditët e fundit SH.B.A. ka akuzuar Rusinë për një gamë të gjerë aktivitetesh, duke përfshirë sulme kibernetike ndaj organizatave të përfshira në zhvillimin e vaksinave koronavirus, abuzimet e të drejtave të njeriut dhe përdorimin e mercenarëve rusë për të destabilizuar Libinë.

Ndërsa SH.B.A. më parë e ka akuzuar Moskën për testimin e armëve anti-satelitore, kjo është hera e parë që SHBA ka akuzuar publikisht Rusinë për testimin e një arme “në orbitë”.