Financial Times: Treshja ballkanike shtyjnë përpara ‘mini-Shengenin’ , kritikojnë vonesën e anëtarësimit në BE

Financial Times: Treshja ballkanike shtyjnë përpara

Krerët e Shqipërisë, Serbisë, dhe Maqedonisë kanë kritikuar Brukselin për ritmin e ngadaltë të zgjerimit të BE dhe u zotuan që të ndjekin një plan për hapjen e kufijve, ndërsa presin që të bëhen pjesë e Bashkimit Evropian.

Në një intervistë që kanë dhënë për Financial Times Britanik, liderët e shteteve kanë thënë se do të zbulojnë detaje në lidhje më nismën që kanë marrë.

 “Ne e dimë se ka lodhje nisma që kemi marrë. "Ne duhet të shohim se çfarë mund të bëjmë për vendin tonë, çfarë mund të bëjmë për njerëzit tanë, si të zgjerojmë tregjet tona," tha Presidenti serb Aleksandar Vuçiç.

Mini-Shengen është një iniciativë e përbashkët e Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë nga viti 2019 dhe i referohet qarkullimit të lirë të mallrave, kapitalit dhe njerëzve. Një ftesë për t'u bashkuar u dërgua gjithashtu në Bosnje dhe Herzegovinë dhe Malin e Zi.

Kryeministri maqedonas Zoran Zaev shprehu zhgënjim, duke thënë se "BE nuk po i përmbush premtimet e saj”, teksa ka shtuar se "Ne duhet të përshpejtojmë përfitimet praktike për qytetarët tanë."

Ndërkohë siç shkruan artikulli, Kryeministri Edi Rama e krahasoi bashkëpunimin me Brukselin me shfaqjen e Samuel Beckett "Në pritje të Godot", në të cilën dy burra shpesh bëjnë biseda absurde, duke pritur dikë që nuk vjen kurrë.

Udhëheqësi serb tha se rajoni i Ballkanit nuk mund të presë që BE të bashkohet, i shkatërruar nga konfliktet etnike dhe fetare dhe ekonomitë e dobëta që kur ish Jugosllavia u shpërbë pas vitit 1991.

Në artikull thuhet se vendet në rajon duhet të bëjnë përparim domethënës për t'u bashkuar me BE, siç janë reformat zgjedhore, gjyqësore dhe ekonomike, por ata gjithashtu besojnë se "kjo rrugë zyrtare është bërë shumë e vështirë". 

"Kur njerëzit të kenë paga më të larta ..., ata do të mendojnë për një jetë më të mirë, jo hijet e së kaluarës”- tha Vuçiç

Zaev tha se Brukseli "dorëzoi" rajonin. Ai përsëriti të martën se vendi i tij kishte përmbushur kriteret për fillimin e negociatave dhe se BE duhet të thërrasë kur të vendosë për fillimin e tyre.

"Unë tashmë kam thënë se kjo është puna e BE-së. Kur ata vendosin të vazhdojnë këtë proces, na lajmëroni. Ndërkohë, ne po vazhdojmë me evropianizimin këtu," tha Zaev gazetarëve.

“Qëllimi përfundimtar është të jesh anëtar i BE -së. Por derisa BE të zgjidhet ... ne duhet të gjejmë mënyra ... për të vazhduar procesin e evropianizimit."

Rama tha se ata po bëjnë përparim pa shtetet e tjera të Ballkanit në mënyrë që "të japin një shembull dhe të mos ngecin në një karikaturë të vogël të BE.

Komisioni Evropian, i cili po udhëheq procesin e vlerësimit të përparimit drejt anëtarësimit në BE, ka thënë se mbështet përpjekjet për të integruar të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor në një treg të përbashkët rajonal, të ngjashëm me tregun e vetëm të BE, duke zbatuar rregullat dhe standardet e bllokut. 

"Qëllimi përfundimtar, pranimi në BE, nuk ka ndryshuar," tha një zëdhënës i komisionit.

Sa i përket ritmit të ngadalshëm të pranimit në BE, KE tha se po u kërkonte qeverive kombëtare të ecnin përpara "sa më shpejt të ishte e mundur" me Shqipërinë dhe Maqedoninë, të cilat pritej të fillonin negociatat vitin e kaluar.

Në artikull thuhet se edhe nëse fillojnë negociatat, vullneti politik për zgjerimin e BE është shumë i dobët midis anëtarëve kryesorë të bllokut, veçanërisht pasi Kancelarja gjermane Angela Merkel, një mbështetëse e integrimit në Ballkan, largohet nga skena politike pas zgjedhjeve të Shtatorit.

Të tre udhëheqësit ballkanikë treguan se ndërsa prisnin BE -në, Shtetet e Bashkuara i dhanë mbështetjen e tyre të plotë përpjekjeve të tyre.

"Ballkani që kemi sot është ndoshta shembulli më i ndritshëm, nëse jo i vetmi i ndritshëm, i politikës së jashtme amerikane. Liritë që ne gëzojmë në Ballkan sot ... janë mbi të gjitha krijimi i tyre."- tha Rama.

Analistët paralajmërojnë se me kalimin e kohës  Maqedonia ka qenë një kandidate për anëtarësim në BE për 18 vjet, Serbia nëntë dhe Shqipëria shtatë.

"Përveç Kinës dhe Rusisë, Turqia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe janë gjithashtu aktive në rajon,"- tha Ivan Vejvoda, një bashkëpunëtor i lartë në Institutin e Shkencave Sociale të Vjenës. 

"BE duhet të jetë i vetëdijshëm se u ka lënë hapësirë ​​atyre vendeve për të hyrë dhe se duhet të jetë më efikas."

EMISIONET