Shkatërrohet rrjeti kriminal që trafikonin barna anabolike të paligjshme, baza në Greqi, partnerë në Europë, SHBA e Azi

Shkatërrohet rrjeti kriminal që trafikonin barna anabolike të

Një rrjet moldavësh që prodhonin dhe trafikonin preparate të paligjshme anabolike dhe të tjera farmaceutike, në Greqi dhe jashtë saj, është zbërthyer nga Drejtoria e Policisë Ekonomike  gjatë një operacioni të madh policor, të zhvilluar dje me pjesëmarrjen e zyrtarëve të Europolit, në Marousi dhe Glyfada.

Vihet re se, sipas vlerësimeve të ELAS-it, të ardhurat nga veprimtaria e paligjshme e organizatës kriminale, si dhe vlera totale e preparateve të konfiskuara kapin vlerën e dhjetëra milionë eurove.

Gjatë operacionit të djeshëm policor u arrestua një 35-vjeçar moldav, ndaj të cilit u ngrit një dosje për veprat e organizatës kriminale, falsifikimit, si dhe për shkelje të ligjeve për pastrimin e parave dhe për sportin amator e profesional.

 Në dosjen hetimore janë përfshirë edhe pesë bashkatdhetarë të tij, anëtarë të organizatës kriminale.

Sipas Drejtorisë së Policisë Ekonomike, spiralja funksionon që nga viti 2015, ndërsa metodologjia e saj ishte si më poshtë:

Anëtarët e saj kishin formuar dy bërthama tre anëtarëshe, në Atikë dhe Selanik, ndërsa bashkëpunëtorë të tjerë në Evropë, SHBA dhe Azi.

Ata i prodhonin anabolikët në tre magazina në Atikë dhe Selanik, ndërsa lëndët e para i blinin nga Moldavia dhe Bullgaria, nëpërmjet një agjencie udhëtimi dhe kompani korrierësh.

Droga shitej përmes faqeve të internetit të menaxhuara nga anëtarët e organizatës, si dhe përmes adresave të postës elektronike të koduara.

Të pandehurit i vendosnin lëndët e paligjshme në pako, me të dhënat e dërguesit të personave dhe kompanive inekzistente, ndërsa transportonin pakot me mjetet e organizatës dhe kryenin dërgimin e tyre nëpërmjet kompanive greke të korrierëve, duke deklaruar të dhëna të rreme të dërguesit.

Në të njëjtën kohë, për pagesat janë përdorur kompanitë e transfertave të parave, ndërsa për shpërndarjen e mëtejshme të të ardhurave kriminale është përdorur mënyra e pagesës “Haëala”.

Vihet re se aksioni i spirales është shtrirë edhe jashtë vendit.

Konkretisht, në SHBA, Britani, Belgjikë, Gjermani, Kanada, Francë, Itali, Spanjë, Holandë, Rumani, Kili, Moldavi, Kinë, Izrael, Liban, Kolumbi, Singapor, Irlandë dhe Australi.

Në kontrollet e policisë të kryera në dy hapësirat e magazinimit - objekte prodhuese, sipas ELAS-it, janë gjetur dhe konfiskuar:

2 473 000 copë preparate të paligjshme anabolike dhe të tjera farmaceutike (ampula-tableta-flakone), pajisje prodhimi dhe sende paketimi, 3 telefona celularë, 2 laptopë dhe ngarkesa me media dixhitale portative, makinë, paketa gati për t'u dërguar, ngarkesa me dokumente bankare, dëshmi të dorëzimit dhe shënime të shkruara me dorë.

Materialet në ngarkim të të arrestuarit i janë referuar prokurorisë kompetente për hetime të mëtejshme.

 

EMISIONET