Muzetë nënujorë, atraksioni i Greqisë. Adhuruesit e arkeologjisë eksplorojnë trashëgiminë nënujore

Muzetë nënujorë, atraksioni i Greqisë. Adhuruesit e

Qytetet e lashta të zhytura në ujë, rreshta amforash nga shekulli i pestë para Krishtit, spiranca nga mbytjet e anijeve bizantine, avionët e Luftës së Dytë Botërore: detet greke strehojnë një trashëgimi unike që gradualisht po bëhet e aksesueshme për publikun, zhytësit me përvojë dhe larësit e rastësishëm.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Mbytja e një anijeje tregtare bizantine që u fundos në ishullin Kikinthos, në brigjet e Volos në Thesali, në shekullin e 11-të ose të 12-të, është ndër tre muzetë e rinj nënujorë që do të hapen për adhuruesit e arkeologjisë deri në fund të muajit.

Pjesë e përpjekjes së vazhdueshme të Greqisë për të shfrytëzuar pasurinë e antikiteteve të saj nënujore dhe për t'i bërë ato më të aksesueshme për publikun, tre vendet e reja të cilat përfshijnë Telegrafos dhe Glaros aty pranë vijnë pas nisjes me sukses tre vjet më parë të të ashtuquajturit “Akropolis”.

Zhvillimi i vendeve arkeologjike nënujore të Greqisë "synon t'i bëjë monumentet detare të aksesueshme për publikun dhe t'i mbrojë ato në mënyrë më efikase", thotë Pari Kalamara, drejtor i Eforatit të Antikiteteve Nënujore, i cili u krijua nga qeveria greke në 1976 për të zbuluar, hulumtojnë dhe ruajnë trashëgiminë nënujore të vendit.

Krahasuar me muzetë nënujorë të krijuar diku tjetër në botë me skulptura bashkëkohore, vendet greke janë unike për “meritën e tyre kulturore. Pra fakti që janë monumente antike autentike, të cilat mbeten aty ku janë gjetur në shtratin e detit”, tregon Kalamara.

Rrënoja mahnitëse e Peristerës në ishullin Alonnisos, e quajtur sipas ishullit të vogël ku anija e lashtë greke u rrëzua në 425 pes, duke mbajtur qindra amphora pritet të hapet këtë fundjavë.

EMISIONET