Kosova në agjendën e Asamblesë Parlamentare të NATO-s në Bullgari

Kosova në agjendën e Asamblesë Parlamentare të NATO-s

Asambleja e Parlamentare e NATO-s do të mbajë sesionin pranveror nga data 25 deri më 27 maj në Sofje të Bullgarisë, ku pjesë e agjendës do të jetë edhe Kosova.

Gjatë sesionit, 281 anëtarët e Asamblesë Parlamentare nga 32 vendet anëtare të NATO-s, së bashku me rreth 100 anëtarë nga 25 vende partnere dhe organe parlamentare, do të trajtojnë temat kryesore në agjendën euroatlantike të mbrojtjes dhe sigurisë, duke u fokusuar në mbështetjen për Ukrainën dhe prioritetet për Samiti i NATO-s në korrik në Uashington.

Takimi, i cili do të zhvillohet gjatë vitit të 75-vjetorit të NATO-s, do të jetë sesioni i parë i AP-së së NATO-s, ku parlamentarët suedezë marrin pjesë si anëtarë të plotë.Diskutimet do të shtrihen edhe në partneritete. Asambleja Parlamentare e NATO-s pritet të miratojë një reformë të thellë të partneriteteve të tij dhe të vendosë për kërkesat e Kuvendit të Kosovës dhe Maltës për t’u bërë delegacione anëtare të asociuara.Zi

Sfidat e vazhdueshme në Ballkanin Perëndimor do të trajtohen, së bashku me strategjitë për të mbështetur partnerët në rrezik dhe për të rritur angazhimin me Jugun Global.

Këto diskutime do të nënvizojnë përkushtimin e Asamblesë për stabilitet në rajonet kyçe me interes strategjik, si dhe për nxitjen e dialogut më të gjerë mbi sfidat globale.

Anëtarët e AP të NATO-s do të shkëmbejnë me sekretarin e Përgjithshëm të NATO-Jens Stoltenberg dhe zyrtarë dhe ekspertë të tjerë kryesorë, do të shqyrtojnë draft raportet nga pesë Komitetet e Asamblesë dhe do të miratojnë rekomandimet kryesore të politikave.

Përveç kësaj, anëtarët do të dëgjojnë nga përfaqësues të lartë të qeverisë bullgare mbi prioritetet e Bullgarisë dhe kontributin në NATO, si dhe do të festojnë 20- vjetorin e pranimit të Bullgarisë.

Asambleja do të përsërisë qëndrimin e tij të vendosur për luftën e pajustifikuar, të paprovokuar, brutale të agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, si dhe mbështetjen e saj të palëkundur për demokracinë, pavarësinë, sovranitetin, integritetin territorial, vetëmbrojtjen dhe vetëvendosjen e Ukrainës – për sa kohë i duhet Ukrainës për të fituar.

Anëtarët e Asamblesë do të diskutojnë mbështetjen e menjëhershme dhe afatgjatë për Ukrainën, dinamikën e luftës dhe ekonominë e luftës së Rusisë dhe do të miratojnë një deklaratë për qëndrimin me Ukrainën deri në fitore.
Yehor Cherniev do të prezantojë draftin e parë të raportit të parë të UNIC në Komitetin Politik. Asambleja do të miratojë rekomandimet e saj për Samitin e NATO-s në Uashington, të cilin presidenti i AP-së i NATO-s, Michal SZCZERBA, do t’ua paraqesë krerëve të shteteve dhe qeverive në Samit.

Për Ukrainën, anëtarët do të diskutojnë rritjen e rolit koordinues të NATO-s për ndihmën ndaj Ukrainës, një angazhim afatgjatë financiar të NATO-s në mbështetje të Ukrainës dhe afirmimin e rrugës së pakthyeshme të Ukrainës drejt anëtarësimit në NATO.

Për më tepër, diskutimet do të përqendrohen në kthimin në veprim të angazhimit të NATO-s ndaj vlerave të saj themeluese demokratike përmes krijimit të një Qendre për Qëndrueshmëri Demokratike në selinë e NATO-s.

Asambleja do të trajtojë gjithashtu zbatimin praktik të planeve të reja të mbrojtjes së NATO-s, pozicionin në zhvillim të NATO-s për mbrojtjen ajrore dhe raketore dhe përmbushjen e detyrimeve të shteteve anëtare në lidhje me shpenzimet e mbrojtjes dhe ndarjen e barrës.

Tema tjera përfshijnë sfida e Kinës dhe partneritetet ekonomike dhe të sigurisë në Azi, siguria në rajonin e Detit të Zi, sfidat dhe mënyrat se si aleatët duhet të rregullojnë dhe përdorin teknologjitë e reja dhe ato në zhvillim, duke përfshirë inteligjencën artificiale, siguria njerëzore duke përfshirë mbrojtjen e civilëve dhe trashëgimisë kulturore në konflikt dhe luftimi i dezinformimit.

EMISIONET