KFOR-i britanik qëndron në Kosovë së paku deri në vitin 2026

KFOR-i britanik qëndron në Kosovë së paku deri në vitin

Kontributi i Mbretërisë së Bashkuar në misionin e NATO-s në Kosovë (KFOR) do të vazhdojë së paku deri në vitin 2026.

Kështu ka njoftuar ministri britanik i Mbrojtjes, James Heappey, gjatë një vizite në Kosovë, bëhet e ditur në njoftimin zyrtar të Qeverisë britanike.

Në njoftim thuhet se gjatë vizitës në Prishtinë, ai bisedoi me presidenten e Kosovës, Vjosa Osmani-Sadriu, kryeministrin, Albin Kurti, me ministrin e Mbrojtjes, Armend Mehaj dhe komandantin e KFOR-it.

Në njoftim zyrtar të ekzekutivit britanik thuhet se Kosova është një partner i rëndësishëm për Mbretërinë e Bashkuar, gjersa sjell në kujtesë njohjen e shpejtë të Kosovës dhe se faktin se forcat e Mbretërisë së Bashkuar kanë marrë një rol kyç në ruajtjen e paqes dhe forcimin e sigurisë në rajon për më shumë se dy dekada.

“Ishte kënaqësi të takohesha me Presidentin dhe Kryeministrin e Kosovës dhe të njoftoja përkushtimin e mëtejshëm të Mbretërisë së Bashkuar për Forcën e NATO-s në Kosovë.

Zgjerimi i angazhimit tonë në kuadër të KFOR-it nënvizon angazhimin tonë të palëkundur për të mbështetur sigurinë në rajonin e Ballkanit Perëndimor”, është shprehur ministri Heappey.

Ministri britanik i Mbrojtjes, James Heappey gjatë takimit me presidenten Vjosa Osmani
Në njoftim më tej thuhet se Mbretëria e Bashkuar ka qenë një kontribuues kyç në forcën e NATO-s të mandatuar nga OKB që kur ajo hyri për herë të parë në Kosovë në 1999 si një forcë paqeruajtëse për të sjellë paqe dhe stabilitet pas konfliktit të viteve 1990.

Forcat e Mbretërisë së Bashkuar kanë punuar për të përmirësuar aftësinë e Inteligjencës, Mbikëqyrjes dhe Zbulimit të KFOR-it, duke rritur ndjeshëm ndërgjegjësimin për situatën e komandantëve të misionit – duke siguruar që operacioni të sigurojë një mjedis të sigurt dhe të sigurt për të gjithë popullatën.

KFOR-i vepron si një nga ofruesit kryesorë të sigurisë në Kosovë, me trupa të kontribuar nga rreth 30 vende duke përfshirë Italinë, Turqinë, Poloninë dhe SHBA-në, si dhe Britaninë e Madhe.

Ministri britanik ishte për vizitë edhe në Bosnje dhe Hercegovinë.

EMISIONET