Greqia ndryshon ligjet/ 50% e zonës së plazhit pa shezlongë privatë

Greqia ndryshon ligjet/ 50% e zonës së plazhit pa shezlongë

Duke filluar nga pranvera e vitit 2024, Greqia do të zbatojë një sistem të ri për të rregulluar plazhet me peizazh dhe për të siguruar aksesin e publikut.

Sipas ligjit të ri, të paktën 50 për qind e zonës së plazhit do të duhet të mbetet e aksesueshme për publikun, domethënë pa shezlongë privatë.

Ministria e Ekonomisë Kombëtare dhe Financave të Greqisë prezantoi një ligj të ri për rregullimin e plazheve dhe pronës publike bregdetare në Greqi, sipas të cilit sipërfaqja që mund të merret me qira nuk mund të kalojë më 50 për qind të sipërfaqes totale të plazhit. Përqindja ulet më tej për zonat e shënuara me “Natura 2000”.

Sistemi i ri synon të zgjidhë çështjen e pushtimit privat të plazheve publike. Kushtetuta greke njeh vijën bregdetare të vendit si një e mirë publike, duke u siguruar qytetarëve akses të pakufizuar në çdo kohë.

Në veçanti, ligji i ri thekson aspekte të tilla si pastrimi i plazhit, ofrimi i shërbimit, aksesi në ambiente dhe prania e shpëtimtarëve, shkruan Real Greek Experiences.

Ligji i ri vendos kufizime për koncesionet e plazhit, duke kufizuar sipërfaqen e kontraktuar në maksimum 500 m2, pra jo më shumë se 50 për qind të sipërfaqes totale të plazhit. Për shembull, nëse plazhi është 10,000 m2, të paktën 5,000 m2 duhet të mbetet i lirë. Për sa i përket çadrave dhe shezlongëve, ato mund të mbulojnë deri në 60 për qind të sipërfaqes së miratuar, e cila reduktohet në 30 për qind në zonat “Natura”.

Koncesionarëve u kërkohet të përmbushin detyrime të ndryshme, përfshirë pastrimin e rregullt të plazheve dhe instalimin e infrastrukturës sanitare, si dhe duhet të heqin pajisjet e tyre në fund të sezonit veror.

EMISIONET