Frikë nga sulmet kibernetike, Xhaferi urdhëron kontrollin e sistemit të IT-së së Kuvendit maqedonas

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, njoftoi në seancën e sotme të Kuvendit se nesër dhe të hënën do të bëhet kontroll teknik i infrastrukturës së IT-së të Kuvendit, duke pasur parasysh trendin e sulmeve të mundshme kibernetike. Ai tha se ekspertët parandalues ​​do të kontrollojnë sistemin e IT-së. 

Frikë nga sulmet kibernetike, Xhaferi urdhëron kontrollin e sistemit

Nëse uebfaqja e Kuvendit të Maqedonisë  së Veriut dhe i gjithë sistemi informativ në Kuvend janë objekt i sulmeve të hakerëve dhe nëse arkivi dhe të dhënat konfidenciale mbrohen mjaftueshëm nga mysafirët e padëshiruar, do të duhet të tregohet nga ekspertiza që do të kryhet në ditët e ardhshme.

Shqetësimet janë shtuar javët e fundit pasi grupe hakerash hynë në faqen e internetit të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe në sistemin e informacionit të Ministrisë së Bujqësisë. Duket se ka indikacione për sulme edhe ndaj sistemeve të tjera shtetërore.

Faqja e Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës prej dy javësh ka dalë jashtë linje për shkak të sulmit  të hakerave të 9 shtatorit dhe në të njëjtën kohë hakerët kanë pamundësuar funksionimin e brendshëm të Ministrisë së Bujqësisë, ku as emailet zyrtare nuk funksionojnë dhe bëhet fjalë për një sulm ransomware, d.m.th. për një kërkesë shpërblimi.

Rastet janë raportuar, por prej ditësh po punohet për trajnimin, për krijimin e mbrojtjes shtesë dhe faqja e Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës do të vendoset në një platformë të re.

Faqja e internetit e Bankës Popullore ishte edhe shënjestër e një sulmi të madh kibernetik këtë vit, por nuk u dëmtuan të dhënat dhe nuk u fut në sistem. 

Dhe MASH thotë se sulmi i fundit në faqen e tyre nuk ka shkaktuar asnjë dëm sepse faqja nuk përmban të dhëna sfondi.

Objektiv i sulmeve kaq të mëdha janë institucionet në Shqipëri, ku kryeministri Edi Rama akuzoi Iranin, pas së cilës u ndërprenë marrëdhëniet diplomatike me Teheranin. 

Kosova gjithashtu është ekspozuar ndaj sulmeve. Dhe në botë, sulme të tilla po intensifikohen dhe politikanët i sjellin të gjitha në lidhje me luftën ruso-ukrainase dhe përpjekjet e Rusisë, Kinës dhe Koresë së Veriut për të dëmtuar sigurinë dhe ekonominë e vendeve të NATO-s.

EMISIONET