Asgjë nga negociatat për kontrollin e armëve bërthamore SHBA-Rusi

Asgjë nga negociatat për kontrollin e armëve bërthamore

Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk i kanë ofruar ende Rusisë negociata për kontrollin e armëve, tha sot ministri i Jashtëm rus Sergej Lavrov.

“Ata nuk sugjeruan që këto negociata të vazhdojnë”, tha Lavrov sot gjatë vizitës së tij në Mianmar, siç raporton TASS rus.

Është një zëvendësim për marrëveshjen e re START të kontrollit të armëve, e vetmja marrëveshje e tillë e mbetur midis Uashingtonit dhe Moskës. 

Ai kufizon arsenalet bërthamore të dy vendeve në 1550 koka bërthamore operacionale.

Presidenti i SHBA, Joe Biden dhe Presidenti rus Vladimir Putin ranë dakord në shkurt 2021 për të vazhduar New START. 

Në fillim të kësaj jave, filloi konferenca e Kombeve të Bashkuara për Traktatin mbi Mospërhapjen e Armëve Atomike (NPT).

Biden tha në konferencë se administrata e tij është e gatshme të negociojë "urgjentisht" një kornizë të re të kontrollit të armëve për të zëvendësuar New START kur të përfundojë në 2026.

"Por negociatat kërkojnë një partner të gatshëm që vepron me mirëbesim," tha Biden atëherë, duke shtuar se agresioni rus kundër Ukrainës përfaqëson një sulm ndaj rendit ndërkombëtar.

EMISIONET