Ministri i punëve të Jashtme të Gjermanisë ka bërë thirrje për një iniciativë të gjerë pro-demokracisë të drejtuar nga Uashingtoni dhe aleatët e saj në BE. Ai e ka pagëzuar këtë iniciativë “Plan Marshall për demokracinë” në intervistën e dhënë për agjencitë gjermane të medieve.

Ne jemi gati të punojmë me Shtetet e Bashkuara për një Plan të përbashkët Marshall për demokracinë,” i tha Maas agjensisë gjermane të lajmeve DPA këtë të shtunë.

Duke marrë shkas nga ngjarjet e datës 6 janar në Washington, Maas tha se “Ne nuk duhet t’u japim asnjë hapësirë ​​armiqve të demokracisë liberale. Kjo vlen jo vetëm në SHBA, por edhe këtu në Gjermani dhe Europë.” – u shpreh kryediplomati.

“Pa demokraci në SHBA, nuk ka demokraci në Evropë,” pohoi Maas. Diplomati vuri në dukje se Franca dhe Gjermania kishin nisur “Aleancën për Multilateralizmin” në 2019-ën, e cila që atëherë është rritur me mbi 20 kombe, duke përfshirë Finlandën, Afrikën e Jugut dhe Tunizinë. “T’i shkojmë në rrënjë arsyeve të ndasive tona shoqërore është një nga detyrat më të mëdha për të ardhmen, si për amerikanët dhe evropianët,” tha Maas.

Më herët, Presidenti i zgjedhur Biden hodhi idenë e një “samiti global për demokracinë” gjatë vitit të tij të parë në detyrë.

Plani origjinal Marshall ishte një fushatë ekonomike e SHBA e filluar në 1948 për të rindërtuar 18 kombe të Evropës Perëndimore të shkatërruara nga lufta. Gjermania Perëndimore e lidhur me SHBA ishte ndër përfituesit më të mëdhenj.

Të Shtunën, Maas i Gjermanisë bëri jehonë në të gjithë botën për mbështetësit e Donald Trump që kishin shkelur ndërtesën e Kapitolit të SHBA ndërsa ligjvënësit po punonin për të vërtetuar rezultatet e zgjedhjeve.

Demokracia evropiane e varur nga SHBA.

Maas nuk dha detaje mbi idenë. Sidoqoftë, ai theksoi thirrjen e Presidentit të zgjedhur Joe Biden për të krijuar një rrjet të kombeve demokratike. Ministri i jashtëm gjerman përshëndeti gjithashtu zotimin e Biden për pajtimin politik brenda SHBA. pas presidencës së Trump.