Një peizazh i vitit 1943, i pikturuar nga Winston Churchill, dhe që kryeministri britanik i kohës së luftës ia dhuroi Presidentit të SHBA Franklin D. Roosevelt pritet të arrijë deri në 3.5 milion dollarë kur të shitet në ankand muajin tjetër.

Një peizazh i vitit 1943, i pikturuar nga Winston Churchill, dhe që kryeministri britanik i kohës së luftës ia dhuroi Presidentit të SHBA Franklin D. Roosevelt pritet të shitet në ankand 3.5 milion dollarë.

Churchill pikturoi “Kullën e Xhamisë Koutoubia” në Marrakech pas Konferencës së Kazablankës të Janarit 1943, në të cilën morën pjesë të dy udhëheqësit.

Më pas, ia dërgoi Roosevelt në Marrakech për të parë diellin e perënduar mbi malet Atlas.

“Churchill nuk pikturoi asgjë në Luftën e Dytë Botërore përveç këtij peisazhi. Kjo nënkupton jo vetëm miqësinë e tyre, por edhe marrëdhëniet speciale midis Britanisë dhe Amerikës”, tha Nicholas Orchard, kreu i departamentit të Artit Modern Britanik në Shtëpinë e Ankandit Christie’s.

Churchill, i cili u mor me pikturë në të dyzetat, vizitoi për herë të parë Marokun në 1935 dhe pikturoi rreth 45 fotografi të vendit, sipas Christie’s.

“Rekordi për një pikturë nga Churchill në ankand është 1.8 milion paund, dhe blerësit e interesuar me gjasë do të vijnë nga Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara”, tha Orchard.

Vepra është nxjerrë në shitje nga koleksioni familjar i aktores Hollyëood Angelina Jolie dhe pritet të dalë në ankand në muajin mars.