Oregon është bërë shteti i parë amerikan që dekriminalizon posedimin e drogave të forta, përfshirë kokainën dhe heroinën.

Njerëzit e kapur me sasi të vogla të drogave për përdorim personal tani do të duhet të paguajnë një gjobë prej 100 dollarësh (77 £) ose të bëjnë një kontroll shëndetësor në një qendër të rikuperimit të varësisë.

Oregon gjithashtu bëhet shteti i parë që legalizon përdorimin terapeutik të kërpudhave halucinogjene.

Masat e reja u miratuan nga një votim publik si pjesë e një shtytjeje në të gjithë vendin për të zbutur ligjet e drogës.

Diku tjetër, votuesit në Arizona, New Jersey, Montana dhe South Dakota kaluan një votim për të legalizuar marijuanën.

Ata bashkohen me 11 shtete të tjera dhe Distriktin e Kolumbisë, të cilat tashmë i kanë dhënë dritën jeshile përdorimit rekreativ të kanabisit nga të rriturit – një ilaç që është ende i ndaluar në një nivel federal.

Shkeljet e ligjit aktual të shtetit të Oregonit kundër posedimit të drogës kanë një gjobë maksimale prej 6,250 dollarë gjobë dhe deri në një vit burg.

Por, pavarësisht nga ndryshimi në politikë, njerëzit në Oregon që prodhojnë ose shpërndajnë droga të forta do të përballen me një dënim penal.

 Posedimi i sasive më të mëdha mund të rezultojë në akuza për kundërvajtje, duke u ngritur në akuza krimi nëse sasia konsiderohet mjaft e madhe për të qenë komerciale.

Ligji i ri në Oregon, i quajtur Masa 110, do të hyjë në fuqi nga 1 Shkurt 2021 dhe mbështetet nga Shoqata e Infermierëve të Oregonit, kapitulli i Oregonit i Kolegjit Amerikan të Mjekëve dhe Akademia e Mjekëve të Familjes në Oregon.