Rrethimi i opozitës

Rrethimi i opozitës

Rrethimi i opozitës që po përgatitet në sallën e parlamentit nga garda e Republikës, është akti i fundit tanimë ushtarak i përpjekjes për eliminimin e saj.

Kësisoj përpjekja është sa dëshpëruese po aq dhe e shëmtuar. Rama përfundimisht kërkon të shndërrohet në një killer politik i sistemit demokratik. E këtu asgjë nuk është e rastit.

"Rrethimi i opozitës" është një fenomen i njohur politik, i cili i referohet situatës sfiduese me të cilën përballen partitë politike opozitare në një shoqëri demokratike.

Kjo është një çështje me rëndësi specifike pasi ndikon drejtpërdrejt në funksionimin e një sistemi demokratik dhe ekuilibrin e pushtetit brenda një vendi.

Ky rrethim për ta eliminuar atë, ka kohë që investohet e parapërgatitet këtu në Shqipëri. Për të arritur deri tek rrethimi ushtarak, kanë ndodhur hap pas hapi shumë rrethime të tjera.

Një lloj rrethimi themelor me të cilin është përballur opozita sot është aksesi i kufizuar në informacion dhe burime.

Rama e partia e tij në pushtet kontrollojnë mediat në shumë raste ose kanë ndikim të fortë mbi to në rastet e tjera, duke rezultuar në raportim të njëanshëm ose censurim të zërave kundërshtarë.

Jo vetëm kaq por pengesat zgjaten në mënyrë absurde dhe në Parlament, ku opozitës i është mohuar e drejta kushtetuese e ngritjes së komisioneve hetimore.

Kjo me synimin për të kufizuar aftësinë dhe qëllimin e opozitës për të komunikuar politikat, vizionin dhe kritikën e saj ndaj qeverisë në mënyrë efektive dhe që ajo të mund të luajë rolin e saj në luftën kundër korrupsionit. Rrethimi tjetër është rrethimi financiar.

Rama dhe PS sot kanë më shumë burime financiare në dispozicion, duke i lejuar ata të drejtojnë fushata dhe nisma të shtrenjta që lënë në hije opozitën dhe përpjekjet e saj. Jo vetëm kaq. Paratë e pista që vijnë nga koncesionet, aferat korruptive, tenderat publikë fiktivë dhe ato kriminale janë burimi kryesor i blerjes e vjedhjes së votës.

Për më tepër, opozita është përballur me pengesa ligjore që kufizojnë veprimtarinë e saj. Tjetër rrethim eliminues ky për opozitën.

Kjo përfshin jo vetëm çështjen e statusit juridik të saj por dhe legjislacionin diskriminues që kufizon lirinë e tyre të fjalës, tubimit, ose shoqërimit dhe hedhjen poshtë të vendimit të gjykatës kushtetuese për tubimet nga mazhoranca.

Qeveria shqiptare ka manipuluar haptazi kuadrin e strukturën ligjore për të goditur liderin e opozitës me akuza të rreme, duke synuar në ndalimin ose shmangien nga pjesëmarrja në zgjedhje të tij.

Këto taktika rrethuese synojnë të dobësojnë aftësinë e opozitës për të sfiduar qeverinë dhe minojnë parimet e demokracisë.

Një rrethim tjetër me të cilin përballet opozita është mungesa e mbështetjes institucionale.

Partia në pushtet e Ramës ka kontroll absolut mbi institucionet kryesore shtetërore si gjyqësori dhe organet zgjedhore. Kjo krijon një fushë loje të pabarabartë ku pretendimet e opozitës për mashtrime zgjedhore, ose keqpërdorime, kanë aspak gjasa të shqyrtohen seriozisht, siç ka ndodhur.

Për rrjedhojë, kjo ka dobësuar besimin e publikut në procesin demokratik dhe ka vënë në pozitë të vështirë opozitën. Sistemi i drejtësisë është shndërruar në një kobure politike me anë të cilit Rama kërkon nën tymnajë të godasë liderin e opozitës me akuza false.

Si rrjedhojë ky rrethimi i opozitës ka implikime të rëndësishme për funksionimin e një sistemi demokratik. Demokracia lulëzon nga debati i hapur, kontestimi i ideve dhe aftësia për të mbajtur qeverinë përgjegjëse.

Kur opozita synohet të margjinalizohet ose të heshtet e më keq të eliminohet këto shtylla të demokracisë dobësohen, duke kompromentuar balancën e pushtetit që çojnë në abuzime dhe korrupsion të përbindshëm.

Për më tepër, përpjekja për eliminimin e opozitës mund të çojë në eliminimin e politikave dhe perspektivave alternative, duke penguar zhvillimin dhe përparimin e një kombi.

Për të adresuar rrethimin e opozitës, ka disa zgjidhje të mundshme. Zgjidhje të janë pjesë e manualeve elementare politike. Ngjan e çuditshme se si këto nuk funksionojnë në Shqipëri.

Së pari organizatat ndërkombëtare dhe shtetet demokratike duhet të luajnë një rol efikas, duke kërkuar me insistim në emër të rolit që kanë, për mjedise politike të drejta dhe gjithëpërfshirëse.

Presionet diplomatike dhe sanksionet e synuara duhet të aplikohen për të dekurajuar qeverinë e Ramën në synimin e tyre për të eliminuar opozitën dhe të shkelin parimet demokratike.

Është thelbësore t'u ofrohet mbështetje dhe ndihmë opozitës, veçanërisht në drejtim të burimeve dhe ngritjes së kapaciteteve, për të barazuar kushtet e lojës. Diçka ka filluar të lëvizë por ende ka pajtim me të keqen.

Krahas kësaj organizatat e shoqërisë civile, mediat dhe qytetarët luajnë një rol vendimtar në sigurimin e transparencës dhe mbajtjen e qeverisë përgjegjëse. Fushatat e ndërgjegjësimit të publikut, protestat dhe mitingjet janë ato që do të nxjerrin në pah fokusin e opozitës dhe do të nxisin solidaritetin.

Është e rëndësishme që në një situaté të tillë qytetarët të marrin pjesë aktive në proceset politike dhe protestuese dhe të kundërshtojnë çdo përpjekje për të heshtur apo eliminuar opozitën.

Si përfundim, rrethimi i opozitës është një sfidë serioze për demokracinë që kërcënon parimet dhe vlerat e saj thelbësore.

Megjithatë, përmes luftës parlamentare, protestave pa kthim, presionit ndërkombëtar, aktivizimit të brendshëm dhe reformave institucionale, rrethimi mund të hiqet, duke siguruar një sistem demokratik të gjallë dhe të shëndetshëm, ku opozita luan një rol vendimtar në ofrimin e vizioneve alternative dhe mbajtjen e qeverisë përgjegjëse.

Rrethimi ka pasojë gjithmonë luftën.

EMISIONET