Një shumicë e ligjvënësve evropianë që morën pjesë në një debat mbi të drejtat e abortit në Poloni shprehën solidaritet me protestuesit, duke u zotuar të “bashkohen me ta në këtë betejë deri në fund”.

Eurodeputetët debatuan për të drejtat polake të abortit të mërkurën pasdite dhe do të votojnë për një rezolutë të enjten.

Tribunali kushtetues i Polonisë vendosi në 22 tetor se është antikushtetuese të abortosh një fetus nëse ka defekte të lindura.

Vendimi shkatërroi më tej të drejtën për abort në vend  duke sjellë reagime dhe protesta në rrugë, pavarësisht se tubimet publike u ndalua si pjesë e përpjekjeve për të përmbajtur përhapjen e pandemisë vdekjeprurëse COVID-19.

Zemërimi i protestuesve ka qenë në shënjestër të partisë konservatore të krahut të djathtë, Ligji dhe Drejtësia (PiS).

Helena Dalli, Komisionerja për Barazinë, e hapi debatin duke theksuar se “nga një perspektivë ligjore, është e qartë se BE nuk ka kompetencë për të drejtat e abortit brenda një vendi anëtar”.

Ajo vuri në dukje megjithatë se blloku nisi një procedurë të Nenit 7 kundër Polonisë në 2017 lidhur me shqetësimet mbi pavarësinë e gjyqësorit dhe se këto “deri më tani nuk janë zgjidhur”.

Duke folur për protestat, ajo tha: “Shpresoj me gjithë zemër që këto zëra po dëgjohen dhe do të dëgjohen”.

“Të drejtat e forta të grave janë një pasuri dhe një arritje me të cilën e gjithë Evropa duhet të krenohet, por progresi fitohet shumë dhe humbet lehtë dhe ne e shohim këtë në Evropë dhe në të gjithë botën,” vazhdoi ajo, duke shtuar: “prapambetja nuk është një opsion. “

Iratxe Garcia Perez e Spanjës, udhëheqëse e Aleancës Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve, e etiketoi “plotësisht të papranueshme që në shekullin 21, në një vend anëtar të BE, të drejtat e grave po sulmohen siç po ndodh sot në Poloni”

“Parlamenti duhet të ngrihet dhe të thotë jo”, vazhdoi ajo, duke shtuar: “Ne nuk mund t’i lejojmë vajzat tona të kenë më pak të drejta sesa nënat e tyre dhe kjo është ajo që po ndodh tani në Poloni”.

Të njëjtën shqetësim ndau edhe Samira Rafaela, një eurodeputete holandeze nga rinovimi i Grupit të Evropës.

“Sot gratë polake nuk kanë asnjë mundësi tjetër përveçse të shkojnë në vendet fqinje për t’iu nënshtruar një aborti të sigurt dhe të ligjshëm dhe gratë polake që nuk kanë mundësi të shkojnë jashtë vendit përballen me një perspektivë edhe më të keqe. Unë e shoh këtë si një lëvizje prapa në kohë,” ajo tha.

“Për gratë e Polonisë do të doja t’u thoja, ne jemi duke qëndruar afër jush dhe do t’ju bashkohemi në këtë betejë deri në fund,” vazhdoi ajo.

Por një pakicë që mori pjesë doli në anën e Polonisë.

Joachim Kuhs, nga partia Alternativa për Gjermaninë, kritikoi eurodeputetët që “do të gjykojnë Poloninë sepse ata i thonë po jetës”.

“Kush po mbron më shumë jetën dhe të drejtat e njeriut?” pyeti ai.

Jadëiga Wisniewska, eurodeputete polake nga PiS, mbrojti gjithashtu vendimin e gjykatës së lartë të vendit të saj, duke thënë se ai i përmbahej Kushtetutës dhe tha se “Bashkimi  Europian duhet të respektojë shtetet anëtare në të drejtën e tyre për të përcaktuar shërbimet e tyre shëndetësore”.

Ajo gjithashtu sulmoi ata që inkurajuan protestuesit, duke argumentuar se përpjekja e tyre “për të imponuar këtë axhendë të majtë do të çojë në sëmundje dhe vdekje për shkak të COVID-19”.

‘Forca e tepruar’

Fuqia e lëvizjes së protestës ka bërë që qeveria të vonojë zbatimin e ligjit propozuar prej tyre. Ai gjithashtu propozoi në fillim të këtij muaji ndryshimin e tij në mënyrë që aborti të jetë ende i ligjshëm për një fetus me anomali vdekjeprurëse. 

Sidoqoftë, ndërprerja e një shtatzënie për kushte të tjera, përfshirë Sindromën Daun, do të ishte e paligjshme.

Ndryshimi nuk i ka qetësuar protestuesit që vazhdojnë të mblidhen në një numër të madh dhe dhuna duket se po përshkallëzohet.

Grupet e të drejtave të njeriut kanë thënë se ata kanë “shqetësime serioze” në lidhje me përdorimin e “forcës së tepruar” nga autoritetet policore ndaj protestuesve.

Demonstruesit ndërkohë kanë ndërprerë shërbimet fetare dhe janë përplasur me aktivistët e ekstremit të djathtë të cilët thonë se po mbrojnë kishat.

Rezolutat e Parlamentit të BE-së nuk janë detyruese.