Moncef Slaoui, mjeku i ngarkuar nga qeveria amerikane për të zhvilluar një vaksinë kundër Covid-19, tha se “ne jemi shumë afër” për të pasur një vaksinë për Covid-19.

“Ne jemi shumë afër,” tha Slaoui të hënën në CNBC. 

Në Shtetet e Bashkuara, ka tre vaksina në provat e fazës tre, dhe një e katërt është planifikuar të fillojë menjëherë, tha Slaoui. 

“Në të vërtetë, leximi i këtyre tri fazave klinike është 50% e përgjigjes së pyetjes. Kur lexojmë efikasitetin, kjo do të ndodhë diku midis tetorit dhe dhjetorit, janarit. Sa më gjatë të presim, aq më shumë ka të ngjarë ”, tha ai.

Arsyeja që nuk dihet dhe nuk mund të parashikohet është sepse varet nga numri i rasteve në studim, tha ai.

50% tjetër e asaj që është me të vërtetë e rëndësishme për të përcaktuar kur vaksina do të jetë në dispozicion është prodhimi dhe disponueshmëria e dozave të vaksinës, diçka që Slaoui tha gjithashtu se po përparon mirë.

SHBA po investon në deri në 25 objekte të ndryshme prodhuese në Shtetet e Bashkuara për të ndihmuar në prodhimin e gjashtë vaksinave që po mbështeten nga Operacioni Warp Speed. Një numër i vogël i dozave të vaksinës janë tashmë duke u grumbulluar që do të jenë në dispozicion në nëntor dhe dhjetor.