“Luftëtarja”,mjeti i zhytjes në thellësi të madhe me njerëz në Kinë arrin të thyejë rekordin duke arritur deri në 10 mijë metra nën ujë.

 Zhytja u “Fendouzhe” në në gjuhën kineze do të thotë “Luftëtar” u bë në kanalin Mariana në Paqësorin Perëndimor.

Tre zhytës të ekipit eksplorues dërguan një foto në grup ku secili mbante në dorë një pjatë ushqimi pas katër orësh të misionit të tyre.

Sipas ekipit të eksplorimit, ekuipazhi do të punojë për 6 orë në mbledhjen e të dhënave dhe eksplorimin aktual kur mjeti nënujor të prekë vendin më të thellë, raportoi Radio e Jashtme e Kinës në shqip

Pika më e thellë në oqean që njihet si “Challenger Deep”, është afërsisht 10,900 metra e thellë.

Presioni i ujit është 110 kilopaskal, ekuivalente me 2000 elefantë afrikanë.

“Skeleti magjik”

Skeleti i mjetit është prej titani, një material i përsosur me dendësi të ulët dhe forcë të lartë që lejon zhytësin jo vetëm të durojë presionin e ujit në thellësinë e 10 mijë metrave, por gjithashtu të zvogëlojë masën e vetë dhe të zgjerojë hapësirën e brendshme.

Me anën e një baterie litiumi, zhytësi mund të shkarkojë pajisjet në bord dhe të marrë mostra nga mjedisi përreth me krahët e tij fleksibël robotikë. Krahët mund të veprojnë në një saktësi prej një centimetër, sipas ekipit të hulumtimit.

Paraardhesi zhytej 7062 metra
Qendra e Kërkimit Shkencor të Anijeve Kineze nënvizon se mjeti i kësaj here është më i aftë se paraardhësi i tij “Shenhai Yongshi” (Luftëtari i Thellësisë Ujore), pasi arriti të zhysë tre studiues në thellësinë e mbi 10 mijë metrave.

Në qershorin e vitit 2012, zhytësi i parë i Kinës me det të thellë, “Jiaolong”, i emëruar sipas dragoit mitik të detit, vendosi rekordin e mëparshëm të zhytjes së Kinës në thellësinë e 7062 metrave në Kanalin Mariana. Më parë, Jiaolong mbahej nga anija “Xiangyanghong 09”, e cila është në funksionim prej viti 1978.

“Shenhai Yongshi” është zhytësi i dytë me njerëz që mund të arrijë një thellësi prej 4500 metrash. 95 përbërës të teknologjisë të aplikuar në nën-gjeneratën e dytë janë bërë në vend, sipas ekipit të projektimit.

Prej vënies në shërbim, ky mjet nënujor ka bërë 43 zhytje dhe ka kryer studime gjeologjike, gjeofizike, gjeokimike dhe biologjike dhe marrjen e mostrave të sistemeve hidrotermale në shtratin e detit.