Viruset e dimrit: Ne ndërtojmë mbrojtjen me ushqimin e duhur

Viruset e dimrit: Ne ndërtojmë mbrojtjen me ushqimin e duhur

Dimri ka ardhur përgjithmonë dhe ne përdorim të gjitha mjetet që kemi në dispozicion për të mbrojtur trupin tonë nga infeksionet dhe viruset. Ushqyerja është mburoja kryesore mbrojtëse.

Një tjetër dimër ka ardhur dhe jemi në gatishmëri të plotë, duke marrë masa për t’u mbrojtur nga i ftohti dhe virozat. Rrobat e ngrohta hiqen, shtëpitë mbulohen me qilima dhe vaksinimi po ecën me shpejtësi. 

Ndër të gjitha masat parandaluese, ekziston një zakon i thjeshtë, i përditshëm që mund të forcojë Mbrojtjen e trupit, duke na mbajtur larg sëmundjeve: një dietë e ekuilibruar.

Zgjedhjet e duhura ushqimore, të kombinuara me zakone të tjera të shëndetshme, si shmangia e duhanit dhe një mënyrë jetese sedentare, forcojnë trupin, duke siguruar imunitet ndaj viruseve dhe sëmundjeve. 

Në plan të parë është nevoja për marrjen e lëndëve ushqyese të vlefshme, të cilat forcojnë qelizat, duke mbështetur funksionin e sistemit imunitar. 

Provat tregojnë se përbërës të tillë si vitaminat C dhe D, zinku, seleniumi, hekuri dhe gjithashtu proteinat janë kritike për forcimin e sistemit imunitar dhe prodhimin e antitrupave mbrojtës.

Prandaj, ne ndjekim një dietë të pasur me fruta, perime, proteina pa yndyrë, produkte me drithëra integrale, por edhe me shumë ujë.

Në të kundërt, zgjedhjet si mishi i kuq, ushqimet e përpunuara, ushqimet me sheqer të shtuar dhe alkooli përbëjnë një dietë të varfër, sabotuese të imunitetit. 

Këto ushqime karakterizohen nga një varfëri e komponentëve të vlefshëm, duke shkaktuar inflamacion kronik në zorrë dhe duke shtypur përgjigjen imune të trupit. 

Një mori të dhënash shkencore lidh ushqimin e dobët me dëmtimet në funksionin qelizor dhe prodhimin e antitrupave, ndërsa shumë studime epidemiologjike zbulojnë se ata që nuk marrin sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese janë në rrezik më të madh të infeksioneve bakteriale, virale dhe të tjera.

EMISIONET