Pse disa njerëz vdesin gjatë seksit, mjeku zbulon shkaqet

Pse disa njerëz vdesin gjatë seksit, mjeku zbulon shkaqet

Seksi ka shumë efekte të dobishme fizike dhe psikologjike, duke përfshirë uljen e presionit të lartë të gjakut, përmirësimin e sistemit imunitar dhe është përmirësues i cilësisë së gjumit.

Akti fizik i seksit dhe orgazmës çliron hormonin oksitocinë, i ashtuquajturi hormon i dashurisë, i cili është i rëndësishëm në ndërtimin e besimit dhe lidhjes mes njerëzve.

Megjithatë, ka një anë të errët: njerëzit ndonjëherë vdesin gjatë ose menjëherë pas seksit. Incidenca është, fatmirësisht, jashtëzakonisht e ulët dhe përbën vetëm 0.6 përqind të të gjitha rasteve të vdekjeve të papritura.

Ka shumë arsye pse kjo u ndodh njerëzve. Në shumicën e rasteve, shkaktohet nga tendosja fizike e aktivitetit seksual, ose nga barnat me recetë (barna për të trajtuar mosfunksionimin erektil, për shembull), ose droga ilegale, si kokaina, apo që të dyja bashkë.

Rreziku i ndonjë vdekjeje të papritur kardiake është më i lartë kur njerëzit plaken. Një studim mjeko-ligjor postmortem nga Gjermania i 32,000 vdekjeve të papritura gjatë një periudhe 33-vjeçare zbuloi se 0.2 përqind e rasteve kanë ndodhur gjatë aktivitetit seksual.

Vdekja e papritur ka ndodhur kryesisht te meshkujt (mosha mesatare 59 vjeç) dhe shkaku më i shpeshtë ishte ataku në zemër, i njohur edhe si infarkti i miokardit. Studimet e vdekjes së papritur kardiake dhe aktivitetit seksual nga SHBA, Franca dhe Koreja e Jugut tregojnë gjetje të ngjashme.

Të rrezikuar nuk janë vetëm meshkujt e moshës së mesme

Megjithatë, kohët e fundit, studiuesit në St George’s, Universiteti i Londrës, zbuluan se ky fenomen nuk kufizohet vetëm tek meshkujt e moshës së mesme.

Studimi, i cili është botuar në JAMA Cardiology, hetoi vdekjen e papritur kardiake në 6,847 raste të referuara në qendrën për patologjinë kardiake në St George’s midis janarit 1994 dhe gushtit 2020.

Prej tyre, 17 (0.2 përqind) kanë ndodhur ose gjatë ose brenda një ore pas aktivitetit seksual. Mosha mesatare (mesatare) e vdekjes ishte 38 vjeç dhe 35 përqind e rasteve kanë ndodhur te femrat, që është më e lartë se në studimet e mëparshme.

Këto vdekje zakonisht nuk shkaktoheshin nga sulmet në zemër, siç ndodhte tek burrat e moshuar. Në gjysmën e rasteve (53 përqind), zemra rezultoi të ishte strukturalisht normale, por një ritëm anormal i papritur i zemrës i quajtur sindromi i vdekjes së papritur aritmike ose SADS ishte shkaku i vdekjes.

Diseksioni i aortës ishte shkaku i dytë më i madh (12 përqind). Kjo ndodh kur shtresat në murin e arteries së madhe së zemrës, e cila furnizon trupin me gjak – grisen dhe gjaku rrjedh midis shtresave duke bërë që ajo të fryhet dhe të shpërthejë.

Rastet e tjera ishin për shkak të anomalive strukturore të tilla si kardiomiopatia (një sëmundje e muskulit të zemrës që e bën më të vështirë për zemrën të pompojë gjak në pjesën tjetër të trupit tuaj), ose nga një grup i rrallë kushtesh gjenetike të njohura si kanalopati.

Këtu kanalet jonike që lejojnë natriumin dhe kaliumin të hyjnë dhe të dalin nga qelizat në muskulin e zemrës nuk funksionojnë siç duhet. Ndryshimi i natriumit dhe kaliumit në qeliza mund të ndryshojë rrymën elektrike përmes muskulit të zemrës dhe të ndryshojë mënyrën se si ajo rreh.

Një ritëm i ndryshuar i zemrës mund të shkaktojë mungesë oksigjeni (ishemia e miokardit) dhe mund të çojë në një arrest të papritur kardiak ku zemra ndalon së rrahuri.

Ky studim i ri sugjeron se vdekja e papritur kardiake tek njerëzit nën moshën 50 vjeç është kryesisht për shkak të sindromës së vdekjes së papritur aritmike ose kardiomiopative.

Të rriturit më të rinj që janë diagnostikuar me këto kushte duhet të kërkojnë këshilla nga kardiologu i tyre për rrezikun që lidhet me aktivitetin seksual.

Megjithatë, incidenca e ulët e vdekjes në këto studime sugjeron se rreziku është shumë i ulët – edhe tek njerëzit me sëmundje ekzistuese të zemrës.

David C Gaze, ligjërues senior i Patologjisë Kimike, Universiteti i Westminsterit.

Ky artikull është ripublikuar nga The Conversation, nën licencën e Creative Commons.

Marrë nga: Science Alert, DAVID C GAZE
Përkthyer nga: Shkendije Berisha /GazetaExpress/

EMISIONET