Nuk ju kujtohet ëndrra që keni parë? Ja arsyeja pse ndodh kjo gjë

Nuk ju kujtohet ëndrra që keni parë? Ja arsyeja pse ndodh kjo

Shumë njerëz zgjohen me një ndjenjë të paqartë që kanë ëndërruar, por kur përpiqen të kujtojnë specifikat, detajet rrëshqasin si rërë nëpër gishta.

Ky fenomen është i zakonshëm dhe ngre pyetjen intriguese: pse nuk mund t’i kujtojmë ëndrrat tona?

Për të eksploruar këtë pyetje, ne duhet të thellohemi në mekanizmat e ëndrrës dhe formimit të kujtesës, duke shqyrtuar kërkimet shkencore dhe teoritë nga fushat e neuroshkencës, psikologjisë dhe studimeve të gjumit, shkruan scientificorigin.

Kuptimi i ëndrrës dhe kujtesës

Ëndrrat ndodhin kryesisht gjatë fazës së lëvizjes së shpejtë të syve (REM) të gjumit, megjithëse ato mund të ndodhin edhe në faza të tjera të gjumit.

Gjumi REM paraqet ëndrrat më të gjalla dhe shpesh të çuditshme për shkak të aktivitetit të rritur të trurit që i ngjan zgjimit.

Të kuptuarit pse kujtimet e këtyre ëndrrave shpesh zhduken në mëngjes kërkon një eksplorim se si formohen dhe ruhen kujtimet.

Neuroshkenca e gjumit dhe e kujtesës Përpunimi i kujtesës është një funksion kompleks që përfshin shumë rajone të trurit:

Hipokampus: Kritik për formimin e kujtimeve të reja.

Korteksi frontal: I përfshirë në kujtesën dhe kujtesën strategjike. Amygdala: Përpunon kujtimet emocionale.

Gjatë gjumit REM, hipokampusi dhe korteksi frontal tregojnë modele të ndryshme aktiviteti në krahasim me gjendjet e zgjimit, të cilat mund të ndikojnë në mënyrën se si përpunohen ose ruhen kujtimet e ëndrrave.

Konsolidimi i kujtesës gjatë gjumit

Gjumi në vetvete luan një rol vendimtar në konsolidimin e kujtesës, proces me të cilin kujtimet afatshkurtra shndërrohen në kujtime të qëndrueshme afatgjata.

Studimet sugjerojnë se gjumi REM dhe jo-REM kontribuojnë në lloje të ndryshme të konsolidimit të kujtesës (kujtime emocionale, procedurale dhe deklarative).

Sidoqoftë, konsolidimi i kujtesës i vetë ëndrrave nuk ndjek gjithmonë këtë rrugë të drejtpërdrejtë.

EMISIONET